Megválasztották a Nemzetközi Fair Play Bizottság díjazottjait

2005.06.11. 19:17
Egy olimpiai aranyat nyert, majd elvesztett úszó, egy a bírói csalások miatt dühöngő közönséget lecsitító tornász mellett az ötszörös Tour de France győztes Miguel Indurain és a Nemzetközi Torna Szövetség olasz elnöke részesült elismerésben.
A Nemzetközi Fair Play Bizottság vezető testülete pénteken és szombaton Budapesten ülésezett, melynek során megválasztották az előző év díjazottjait.

Egy úszó és egy tornász szolgált rá a díjra

Kamuti Jenő, a szervezet elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy három kategóriában 54 pályázó közül választották ki a győzteseket, akik Varsóban, a novemberi gálán vehetik át az elismeréseket. Markus Rogan osztrák úszó és Alekszej Nyemov orosz tornász révén a fair play cselekedet kategóriájában két nyertest is hirdettek.

Előbbi az athéni olimpián több mint két másodperc hátránnyal második lett 200 méter háton az amerikai Aaron Peirsol mögött, akit azonban szabálytalan forduló miatt kizártak, de Rogan rögtön azt mondta, nem ő az igazi győztes. Peirsol végül fellebbezés révén "visszaszerezte" az aranyérmet. Nyemov azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy miután az ötkarikás játékok nyújtó döntőjében a bírók lepontozták rendkívül erős gyakorlatát, ő csitította a közönséget, melynek folyamatos tüntetése miatt tíz percig nem lehetett folytatni a finálét. Nyemov végül ötödik helyen végzett annak ellenére, hogy utólag 37 századdal megemelték pontszámát.

Az ötszörös Tour-győztes is díjazott lett

Miguel Indurain példamutató sportkarrierje miatt részesül elismerésben: a spanyol országúti kerékpáros volt az első, aki egymás után ötször megnyerte a Tour de France-t, majd - mint azt Kamuti mondta - pályafutása befejezése után is fair play szellemét hirdeti.

Bruno Grandi a fair play népszerűsítésével szolgált rá az elismerésre. A Nemzetközi Torna Szövetség olasz elnöke folyamatosan azért küzd, hogy sportágát megtisztítsa a csalásoktól.

Kamuti - aki nem mellesleg MOB hasonló bizottságának és az Európai Vívószövetség vezetője is egyben - arról is beszámolt, hogy elfogadták a szervezet elmúlt négyéves költségvetését, illetve a 2005-ös tervezetet, valamint több alapszabályt módosítottak.