Nemcsik nem állt bosszút athéni vereségéért

2005.06.29. 19:55
A zalaegerszegi vívó Európa-bajnokság második napján két magyar érem született, mind a kardozó Nemcsik Zsolt, mind a párbajtőröző Tóth Hajnalka elveszítette a döntőt, így ezüstérmes lett. Nemcsik az olimpiai döntőhöz hasonlóan alulmaradt az olasz Aldo Montanóval szemben, de most sokkal simább volt mérkőzésük.
A zalaegerszegi vívó Európa-bajnokság szerdai versenynapján elsőként a női párbajtőrözők léptek pástra, és a legjobb harminckét közé jutásért Kiskapusi Dóra hatalmas bravúrt ért el, hiszen egy tussal legyőzte az orosz olimpiai bajnok Jermakovát. A verseny számára azonban a második fordulóban véget ért, mint ahogy Szász Emesének is.

A döntőre fáradt el Tóth Hajnalka

Tóth Hajnalka sokkal magabiztosabban vívott, a lett Rublevska elleni asszót leszámítva izgalmak nélkül jutott el a legjobb négyig. Az elődöntőben aztán a lengyel Grabowskát is felülmúlta, a döntőre viszont érezhetően elfáradt, és ukrán ellenfele egyszer sem vezetett, hét találatnyi hátrányba került, és a remek hajrá is csak a felzárkózásra volt elég. A végeredmény 15-11 lett Semjakina javára.

A férfi kardozók közül Nemcsik Zsolttól várta mindenki a jó szereplést, és az olimpiai ezüstérmes klasszis mindent meg is tett a siker érdekében. Igaz az ukrán Lukasenkóval szemben a kiesés szélére sodródott, hiszen a négy közé jutásért 13-10-es hátrányba került, de zsinórban öt találatot adott, így már biztosan érmes volt.

Nemcsik könnyedén jutott a döntőbe

Az elődöntőben a csapatban olimpiai bajnok Bujdosó Imre német tanítványát, Dennis Bauert verte kiváló és könnyed vívással, így következhetett az athéni olimpiai döntő visszavágója, amikor Nemcsik botrányos és vitatható körülmények között veszített, az igen indolensen vívó olasz Aldo Montano ellen. Montano egy végig kiélezett elődöntőt nyert meg az utolsó pillanatban a francia Lopez ellen.

A finálé első találatát Montano érte el, aztán 4-3-as előnyénél "eljátszotta", hogy a fegyvere meghibásodott, és a kényszerszünet után ugyan adott egy tust, utána viszont négyet kapott sorrendben, és a szünetre 8-6-os vezetéssel a magyar vívó mehetett.

Montano robbanékonyabb és pontosabb volt

A folytatásban a törött kézzel vívó Montano akarata érvényesült, érezhetően robbanékonyabb volt, és mivel sokkal pontosabb is, végül 15-11-es sikert ért el. Ezt a győzelmét senki sem vitatta, mert vélhetően Nemcsik nem bírta erővel és koncentrációval a legfontosabb pillanatokat.

Nemcsik az olimpiai döntő óta legyőzte már Montanót Olaszországban, hazai környezetben viszont nem sikerült a bravúr.

Jegyzőkönyv:
NŐI PÁRBAJTŐR:
32 közé jutásért:
Tóth Hajnalka-Noarn Mills (izraeli) 15-10
Révész Júlia-Borbala Fabian (finn) 15-4
Kiskapusi Dóra-Okszana Jermakova (orosz) 12-11
Szász Emese-Sophie Haarlem (svéd) 15-3
16 közé jutásért:
Tóth-Jelena Rublevska (lett) 15-12
Révész-Lara Del-Campo (spanyol) 15-12
Nagyja Kazimircsuk (ukrán)-Kiskapusi 15-13
Anna Zsivkova (orosz)-Szász 15-12
Nyolcaddöntő:
Tóth Hajnalka-Olga Partala (ukrán) 15-7
Révész Júlia-Andrea Rentmeister (osztrák) 15-8
Negyeddöntő:
Tóth-Ljubov Sutova (orosz) 15-10
Iulana Macesaeanu (román)-Révész 15-6
Elődöntő:
Tóth Hajnalka-Magdalena Grabowska (lengyel) 15-9
Julija Semjakina (ukrán)-Iuliana Macesaeanu (román) 15-14

FÉRFI KARD:
Kósa Miklós-Chris Buxton (brit) 15-11
a 32 között:
Nemcsik Zsolt-Gianpiero Pastore (olasz) 15-4
Kósa-Alekszander Bujkevics (fehérorosz) 15-14
Dmitrij Lapkesz (fehérorosz)-Lengyel Balázs 15-6
Fabrice Gazin (francia)-Fodor Kende 15-10
a 16 között:
Nemcsik-Nourdin Marouf (francia) 15-11
Kósa-Nicolae Sirieteanu (román) 15-13
a negyeddöntőben:
Nemcsik-Vlagyimir Lukasenko (ukrán) 15-14
Steven Bauer (német)-Kósa 15-14
Elődöntő:
Nemcsik-Bauer (német) 15-7
Montano (olasz) - Lopez (francia) 15-14