Bunyó, ájulás, buli

2005.09.01. 00:47
A főmeccs magyarja, Németh "Tatár" Gábor ugyan elmaradt a várakozásoktól, de látványos ütéseket, ájulást, közelharcot hozott a ketrecharcosok hétvégi Totalfight gálája.

Nézegessen kemény bunyót!
A küzdősportok közönségéről és résztvevőiről alkotott sztereotípiákra cáfolt rá alaposan a hétvégi, ötödik Totalfight gála egyik résztvevője: a Brazíliát és Svájcot egyaránt képviselő versenyzők lobogó feketehajú edzője.

A Mixed Martial Arts (MMA) szabadstílusú műfaj ötödik hazai rendezvénye volt a Körcsarnokban rendezett gála. Az MMA kevert harcművészet, viszonylag engedékeny szabályrendszerrel, amelyben a kiskesztyűkben küzdő feleknek szinte minden megengedett. A kétszer ötperces, nyolcszögletű ketrecben vívott mérkőzések között legfeljebb a félmeztelen, táblát kezükben szorongató hoszteszlányok hiányoztak.

Az ötödik Totalfight gála mérkőzései
1.mérkőzés, -95 kg: Nenad Djuric (Szerbia-Montenegró)-Gulyás Zsolt
Mindvégig Gulyás uralta a csatát, rövid menetben győzelmet aratott.
2. -75 kg: Thomas Hengsterberger (Ausztria) - Forró László
Forró olyan bekiabálások, és edzői instrukciók közepette verte meg az egykori kempó-Európa-bajnokot, mint "Hónalját üsd!", "Úgy, ahogy gyakoroltuk!", "Pontosabban Lacika!"
3. -80kg: Nagy Roland-Szánthó Béla
Nagy Rolandot nem nagyon zavarta, hogy amint elkezdődött a mérkőzés, rögvest a földön találta magát. Később a kerítés és ellenfele satuszerű közreszorítását is hosszú ideig szenvedte, azonban jól tartalékolt, és a thaiboksz magyar bajnoki címmel büszkélkedő Szánthót K.O.-val verte.
4.-70 kg: Anderson Pereira "Denton" da Silva (svájc-brazil) - Tovmaszján Jegise (örmény)
A két külföldi úgy egymásnak esett, hogy az orvosoknak kellett ismét harcképes üzemmódba helyezniük "Dentont". A vérmentesítés után a szenvedő fél nyelési problémákkal küszködött, ezért többször határozott, nézők felé irányuló köpéssel segített magán. A taktika bevált, egyhangú pontozással nyert a "Jeges" becenévre hallgató örmény ellen.
5. -85 kg: Gauthierot Christophe (francia) - Sárközi Róbert
Sárközi az első másodpercekben a földön fekve három akkora rúgást kapott, hogy elvesztette az eszméletét, a mérkőzésnek azonnal vége lett. A mentősök gyűrűjében kitántorgó magyar harcos, magáról nem tudva, vérbelábadt szemekkel, üveges tekintettel még a levegőbe csapdosott, de láthatóan nem volt tudatánál.
6.-95kg: Szűcs Zsolt - Varga Levente
Varga Levente a Ku-Klux-Klánt idéző fekete csuklyás kísérőkkel érkezett a ketrechez, lehet, hogy ez is segített, mert magabiztosan nyert az összecsapás végén.
7. -80kg: Junior Barata (svájc-brazil) - Felföldi Szabolcs
Földharc, kemény könyökösök, éles ütések. Ezen a meccsen az MMA (Mixed Martial Arts) széles skáláját vonultatták fel a harcosok, Felföldi pontozással bizonyult jobbnak.
8. -95kg: Deschamps Cedric (francia) - Vasas István
Az első jobb horgot még a francia vitte be, Vasas viszont nem hagyta annyiban, s kiütötte ellenfelét.
9. -85kg: Gregory "Blade" Babene (francia) - Cifferszky "Cifi" Ákos
Tatár kontinentális címmeccsének nem volt valami jó előhangulata: "Cifit" szalagszakadással kórházba szállították.
10. +95kg: Rimbon Moise (francia) - Németh "Tatár" Gábor
Tatár már az elejétől állóbunyóval akart operálni, de mintha ezt tudta volna ellenfele, aki tudatosan derék magasságban nyomta fejét a magyarhoz, aki többször értetlenkedésének adott jelet. Ezt persze a zágrábi bíró nem tudta mire vélni, ő csak a "Fight, figt!" kiáltást ismételgette rendületlenül. Mindezektől függetlenül három perces hosszabbítást következett. Itt szintén nem történt semmi, csak dagasztás, kapaszkodás, ölelkezés. Mindenki megdöbbenésére 3-0-s pontozással a francia nyert.

Gézfülhallgató

Ehhez a műfajhoz hozzátartozik az egymásnak üzengetés, a vér, de a hangulat nem volt elrettentő. "Kiverem a fogad, te szar" - kaptam fel mégis a fejemet erre a mondatra a gála elején, de csak két hatéves kissrác hangolódott a következő összecsapásra.

A közönségen végigtekintve egyértelmű volt, a nézőtéren legalább annyi sérüléseket elszenvedett harcos foglalt helyet, mint ahány hasonló küzdő és stábtag volt a ketrec közelében. Az egyik, állandóan a sorok közt lézengő fiatalember fején olyan kötés volt, hogy szemben állva vele úgy tűnhetett, fehér fülhallgató pihen arca balján, persze az nem volt más, mint egy hatalmasra sikeredett gézcsomó.

A bírót nem komálták

A gála félidejében az öltözői folyosón a kiskesztyűs ketrecharcosok a mérkőzéseket vezető bíró leváltását szerették volna elérni, mert úgy vélték, tarthatatlan, amit csinál. A tiltakozók szerint a szünet előtti mérkőzésen, amikor Sárközi Róbertet szinte kivégezte francia ellenfele, a játékvezetőnek nem szabadott volna hagynia, hogy a már földön fekvő, magáról nem tudó harcost harmadszorra is megrúgják.

Fogadás: igény volna rá

A játékvezetői négyesnek (három pontozóbíró és egy főbíró) egyébként nehéz dolga volt, hiszen a nézőtéri zajongások elnyomták a bírók szavait, vagy ha véletlen nem is, akkor a harcosok népes segítőtáborának hangos instrukciói törték meg a csendet. Az edzők gyakran a fotósokhoz hasonló, ketrec elé tapadó pozícióban üvöltötték a taktikát. Ha épp nem ezt tették, az csakis azért volt, mert mobiltelefonjukkal babráltak.

Kézenfekvő lett volna, ha valamilyen bukmékerirodával állnak összeköttetésben, ám feltételezésemet Hadzisz Lázár, a rendezvény főszervezője gyorsan cáfolta. Elmondta, lenne igény a fogadásokra, ha nem is fogadóirodáknál, a helyszínen, valós időben, ám ennek jogi akadályai vannak egyelőre. A jelenlévőkkel folytatott beszélgetések ezt az igényt csak megerősítették.

A francia félreérthető mozdulatai


Nézegessen ketrecharcosokat!
Németh "Tatár" Gábor kontinentális címmeccsére már egész felforrósodott, profi bokszmeccseket idéző hangulat alakult ki az arénában, a több ezres közönség teremtette atmoszférához sajnos nem nőtt fel Tatár. Igaz, ellenfele, a francia Rimbon Moise sem a keménységével tündökölt, a "Sárkány" becenevű fekete bőrű francia többször félreérthető módon Tatár nemi szerve felé hajtotta a fejét. A több mint százkilós magyar nem tudta ezt mire vélni, folyamatosan mosolygott. A látványos rúgásokat és ütéseket mellőzték, a közelharc, egymás "maszatolása" azonban folyt. A csatát végül tizenhárom perc "játék" után egyhangú, 3-0-s pontozással Rimbon nyerte.

Szeptemberben újra Tatár-Rimbon meccs

A csalódott közönség egy emberként állt fel a mérkőzés után, és távozott, a VIP-részlegben elvegyülve kiderült: a hosszabbítást is már csak azért hozták a játékvezetők, hogy adjanak egy utolsó esélyt "Tatinak", hátha sikerül neki alkotnia valamit, és feledtetnie az első két menet semmittevését. Az információnkat az egyik pontozóbíró is megerősítette, Tatárral viszont a szervezők jóindulatú tanácsára inkább nem elegyedtem beszélgetésbe.

Dühét enyhítheti, hogy az MMA szabályainak értelmében két nyert meccs után hódíthatja csak el valaki az elsőséget szimbolizáló díszövet, így szeptemberben újra Tatár-Rimbon címmeccs.

A gála egyébként Magyarország-Külföld csapattalálkozó formáját öltötte, mivel a két tábor mindvégig látványosan elkülönült. A ketrecharc végén a vendégek a gyors tusolást követően megindultak kijárat felé, és nem titkolták, miután kiosztottak néhány kemény pofont, nyertek több mérkőzést, hatalmasat fognak bulizni a másnapi repülőre szállás előtt.