Tiltakozik Talmácsi csapata

2005.09.19. 16:47
Kifogásolja a vasárnapi 125 köbcentis motoros Japán Nagydíj végeredményét a KTM istálló. A csapatfőnök Harald Barthol szerint igazságtalan, hogy második lehetett Thomas Lüthi, annak ellenére, hogy az ő bukása miatt kellett félbeszakítani a futamot.
Igazságtalannak tartja a vasárnapi 125 kcm-es motoros Japán Nagydíj végeredményét a KTM istálló.

A versenyt a tizenhatodik körben leintették, mert a második helyen haladó Thomas Lüthi elesett, és motorjának nekiütközött Sergio Gadea gépe. Az óriási baleset után a szétszóródott törmelékek és roncsok miatt a pálya a biztonságos motorozásra alkalmatlanná vált, ezért leintették a futamot.

Manipulálni is lehetne?

A befutási sorrendnél viszont a szabályban előírtak szerint az egy körrel korábbi állást hitelesítették, így a célba sem ért Lüthi második lett, és húsz pontot szerzett.

Harald Barthol csapatfőnök szerint elfogadhatatlan, hogy az a pilóta, aki a karambolt okozta, ráadásul már versenyben sem volt a piros zászló beintésekor, pontokat kapjon. Emiatt írásban is reklamáltak a szervezőknél.

A menedzser hangsúlyozta, beadványuk nem Thomas Lüthi ellen irányul, de azt a pilótát, aki kiváltja egy verseny megszakítását, nem szabadna jutalmazni. Ez manipulációhoz vezethet, és akár a vb-címről is dönthet.

Lüthi negyvennégy ponttal Talmácsi előtt

A svájci Lüthi a második helyével megőrizte vezető pozícióját a világbajnokságban, jelenleg három ponttal előzi meg a KTM-es finn Mika Kalliót. A Japánban a tizennegyedik körben kiesett Talmácsi a harmadik, hátránya 44 pont Lüthihez képest. Ez mindössze 24 lenne, ha a svájcitól levonjuk a Motegiben kapott pontjait. A KTM tiltakozása érthető, ám kizárt, hogy a versenybíróság megváltoztatná a végeredményt.

Bevett szokás az egy körrel korábbi eredmény

Az egy körrel korábbi sorrend számítása ugyanis évtizedek óta bevett nem csak a motoros gyorsasági sorozatban, de a Forma-1-ben is.

A következő vb-futamot vasárnap rendezik a malajziai Sepangban, utána még négy futam lesz hátra a 2005-ös idényből.