Nem bírtak a profik az amatőrökkel

2006.01.11. 13:35
Két MAFC-csapat csapott össze a kosárlabda Magyar Kupa-döntőjében, és nem a négy külföldivel felálló profik, hanem a fiókcsapat lelkes amatőrjei jutottak tovább a sorozatban. Az egyetemisták szakosztályvezetője, a volt MKOSZ-főtitkár Horváth Frigyes szerint egyértelmű: a Magyar Kupa legyen a magyaroké, nem kell a sok légiós.

Saját fiókcsapata győzte le az első osztályú MAFC-Újbudát a férfi kosárlabda Magyar Kupa nyolcaddöntőjében az elmúlt hétvégén. A MAFC amatőrjei 90-83-ra győztek, úgy hogy az elvileg vendég profiknál négy idegenlégiós is játszhatott és a "hazaiak" a harmadik negyedben már húsz ponttal is vezettek. A mérkőzés egyik legszebb jelenetét is az egyik amatőr, Faragó Péter mutatta be, amikor ziccerben blokkolta Denis Toromant.

Egy edző, két csapat

A meglepetés győzelem érdekessége, hogy többen is kettős igazolással, úgynevezett T-licenccel szerepelnek a két együttesben, így ingázhatnak a csapatok között. Az idényben pályára lépett már az első csapatban Surmann Péter, Faragó Péter, a B-csoportos együttesben szerepelhet Dohár István is, aki a profi csapat keretéhez tartozik, ezért nem játszhatott pénteken a Kosársuliban. Emellett mindkét gárdát Dinnyés Attila edzi, akinek most az első osztályú csapat edzőjeként volt oka bosszankodni, egyúttal örülni az amatőrök remeklésének.

Azt csinálták, ami a dolguk

"A fiatalok nagyon nyerni akartak, csak azt csinálták, ami a dolguk" - értékelt Dinnyés, aki szerint az első csapat kosarasai enerváltak voltak, a légiósok nem sokkal korábban tértek vissza. "Ez kudarc, nyerni kellett volna így is. Rendbe kell tenni a dolgokat, már meg is tettük, ami szükséges."

Plusz motiváció

"Természetesen plusz motivációt jelentett, hogy az első csapat ellen játszottunk. Egymásért küzdöttünk" - emlékezett vissza Temesvári Zsolt, a győztes csapat egyik legjobbja. A MAFC-ba idén visszatért játékos számára egyértelmű a tanulság: nem kell annyi légiós a magyar kosárlabdába.

A magyar is lehet sikeres

Eltűnt az esélyegyenlőség a Magyar Kupából, állítja Horváth Frigyes, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) korábbi főtitkára, a MAFC kosarasainak szakosztályvezetője. Ugyanis tavaly még élt az a szabály, hogy a sorozatban az első osztályú csapatok is csak annyi légióst szerepeltethetnek az alsóbb osztályú együttesekkel szemben, amennyi azoknál játszhat. Idén egyetlen külföldi sem szerepelhet a B-csoportos csapatoknál, míg az első osztályúaknál most bármennyi légiós szerepeltethető. "Jó lenne, ha legalább a Magyar Kupa a magyaroké lenne" - véli Horváth.

Helyesbít is, ugyanis szerinte helytelenül nevezik MAFC-Kosársulinak az egyetemista együttest, ez az elnevezés ugyanis a legfiatalabb korosztály együtteseit illeti.

"A sikerünknek, a nyolc közötti szereplésünknek az a lényege, hogy megmutassuk, a magyar is lehet sikeres, tehetsége és eredményes a kosárlabdában. A célunk, hogy minél több magyar fiatal szerepeljen" - mondta Horváth Frigyes, aki a négy közé jutásért játszandó párharcra "tüzes meccseket" és igazi hangulatot ígér.