Federer sorozatban negyedszer győzött Wimbledonban

2006.07.09. 18:54
Roger Federer megvédte címét az angol nyílt teniszbajnokságon, miutána döntőben négy játszmában múlta felül a spanyol Rafael Nadalt. A svájci teniszező a torna folyamán, a döntőben veszített először játszmát, míg füvön, legutoljára 2002-ben kapott ki.

Roger Federer nyerte a férfi egyest az angol nyílt teniszbajnokságon, miután a döntőben, négy játszmában, 2 óra 50 perc alatt győzött Rafael Nadal ellen. Ezzel sorozatban negyedszer diadalmaskodott Wimbledonban.

Federer villámrajtot vett

Az első szettet nagyon könnyedén, villámsebességgel, 24 perc alatt nyerte a világelső Federer. A svájci szuperklasszis szinte tetszés szerint gyűjtötte be a pontokat, sokkal jobban adogatott és fogadott, mint kissé megszeppent spanyol ellenfele, a tenyerese pedig elképesztően jó volt.

A folytatásban (57 perc) váratlanul feltámadt a mallorcai teniszező, azonnal brékelte a svájcit, nullra nyerte a saját adogatását és 2:0-ás előnyhöz jutott. Ezt követően 5:4-ig mindketten hozták a szervájukat, majd a tizedik gémben a spanyol ütött egy kettőshibát, bizonytalankodni kezdett, Federer pedig ezt könyörtelenül kihasználta (5:5). A rövidítésben három szettlabdához jutott a címvédő, az első kettőt még hárította a spanyol, a harmadikkal, egy bődületes tenyeressel azonban már nem tudott mit kezdeni.

Az első szett vesztés a tornán

A harmadik, 52 perces felvonásban semmit sem bízott a véletlenre a két játékos: egészen 6:6-ig fej-fej mellett haladtak, mindketten nyerték a saját adogatásukat. A rövidítésben egészen szenzációs pontokat szerzett Nadal és szépített. Ez egyben azt is jelentette, hogy a svájci az idei wimbledoni tornán először (!) vesztett szettet.

A negyedik, egyben utolsó játszmában 2:1-es vezetése után Federer brékelte ellenfelét, majd 4:1 után ismét elnyerte Nadal adogatójátékát, és már a mérkőzésért, negyedik wimbledoni diadaláért adogathatott. Csakhogy a spanyol nem adta magát könnyen: hallatlan erőfeszítéssel szépített (5:3). Ezzel azonban el is lőtte összes puskaporát, a svájci játékos ugyanis a kilencedik gémben három meccslabdához jutott, és már az elsőt kihasználta.

Federer négy éve nem kapott ki füvön

A 25 éves világelső sorozatban 48. füvespályás győzelmét aratta, ezzel tovább javított világcsúcsán. Federer négy esztendeje, 2002. június 25-én a horvát Mario Ancictól, éppen Wimbledonban kapott ki utoljára ezen a borításon. A győztes 655 ezer fontot - több mint negyedmilliárd forintot - kapott sikeréért, a vesztes 327 500-zal vigasztalódott.

Eredmény:
Férfi egyes, döntő:
Roger Federer (svájci, 1.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:0, 7:6 (7-5), 6:7 (2-7), 6:3