Olyan mélypontról jöttem vissza, ahonnan keveseknek sikerült

2006.08.15. 15:15
Az olimpiai bajnok Kovács Ágnest kezelték Lyme-kór gyanújával, volt súlyos autóbalesete, augusztus elején mégis élvezte az úszást, és nem tud betelni a közönség szeretetével, amit a Margitszigeti Eb-n kapott három bronzérme után. Olyannyira feltöltődött, hogy még két évig vállalja a versenyzést, és ott szeretne lenni a pekingi olimpián. A huszonöt éves Kovács szerint természetgyógyásza nélkül nem sikerülhetett volna a felépülése.

"Annak ellenére a legemlékezetesebb hét volt az életemben, amit a Margitszigeten töltöttem, hogy nem nyertem aranyat, illetve, hogy korábban már mindent megnyertem. Megható volt a közönség szeretete" - elevenítette fel az augusztus hatodikán befejeződött Európa-bajnokságot a háromszoros bronzérmes Kovács Ágnes.

Konkrét céllá vált Peking

A huszonöt éves Kovács az ötven, a száz és a kétszáz méteres mellúszásban is a harmadik helyen csapott célba, és a teljesítmény messze felülmúlta a várakozást. Mind Ágiét, mind a szakemberekét.

Az Eb ideje alatt titokzatosan nyilatkozott pályafutásáról, hogy folytatja-e, vagy visszavonul, kedden azonban bejelentette: nem hagyja abba, szeretne ott lenni a pekingi olimpián, ami neki a negyedik lenne az életében.

Ági van és lesz is

"Nem lehet azzal az érzéssel betelni, amit most átéltem. Érzek még annyi erőt magamban, hogy felkészüljek, és megnyugtatott az, hogy nemcsak a bajnokokat ünnepelték, hanem a helyezetteket is. Ezek a tényezők járultak ahhoz, hogy folytassam, hogy még vállaljak két évet. Vagyis Ági volt, van és lesz is" - magyarázta.

Az elhatározásában szerepet játszott még az is, hogy jövőre Debrecen rendezi a rövid pályás Európa-bajnokságot. "A város polgármestere, Kósa Lajos azt mondta, én vagyok a kedvenc sportolója, és mivel kötődöm is a térséghez és Debrecenhez, ez újabb motivációt jelentett a folytatáshoz. Jelenleg azt mondanám, hogy egy debreceni éremnek jobban örülnék, mintha a következő, melbourne-i vb-n lennék dobogón."

Biztatják az idősebbek, és a szakvezetők is

Kovács úgy gondolja, hogy az olimpián a vegyesváltót segítheti részvételével, mert most Budapesten országos csúcsot úsztak, és még fejlődhetnek, összességében még egy pontszerző helyezés sem elérhetetlen két év múlva Pekingben.

A 2000-es olimpia bajnoka már tanácsot kért idősebb versenyzőktől - a szlovák Moravcovától és az amerikai Lezaktól -, mennyire lehet bírni a terhelést, és eddig a visszajelzések biztatóak voltak. A magyar szakvezetők - Turi György, Kis László, Nemes Zoltán - is hasonlóan vélekedtek, így kivesztek belőle a félelmek.

A szervezete visszakerült eredeti állapotába

Elárulta, a Kőbánya SC-ben minden feltétel megvan ahhoz, hogy eredményes legyen. Ezért köszönetet is mondott, csakúgy, mint a szövetség vezetőinek, és szponzorainak, akik akkor is kitartottak mellette, amikor nehéz periódusban volt.

"Olyan mélypontról jöttem vissza, ahonnan keveseknek sikerült. 2004 nyarán rejtélyes betegségem volt, tavaly egy autóbaleset után nem indulhattam a vb-n. Ha nincs mellettem Varga Zoltán természetgyógyász, akkor biztosan nem tartanék itt. A másodvirágzásom neki is köszönhető, a szervezetem visszakerült eredeti állapotába."

Úszóiskolában adja át tapasztalatait

Kovács 2005-ben, Arizonában marketing és kommunikáció szakon szerzett egyetemi diplomát, itthon pedig az a célja, hogy okleveles közgazdász legyen. Emellett szeptembertől az önkormányzat segítségével elindítja úszóiskoláját Kőbányán. "Szeretném átadni a tudásomat, tapasztalataimat, és a gyerekek a 2020-as olimpián majd hasznosítani is tudják."