Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Két döntőből hiányoznak a magyarok a kajak-vb-n

2006.08.18. 17:20
A pénteki középfutamok után eldőlt, hogy 1000 és 500 méteren is nyolc-nyolc hazai egység lesz érdekelt a két táv szombati, illetve vasárnapi döntőiben a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A kajakosok között Benkő Zoltán ezer, míg a kenusoknál Mike Róbert ötszáz méteren hiányzik a finálékból.

A csütörtöki előfutamokból egyenes ágon fináléba jutott négy magyar hajóhoz 1000 m-en további négy csatlakozott, csupán egyetlen számban, férfi k-1-ben nem lesz hazai induló a legjobbak szombat délutáni vetélkedése során, ugyanis Benkő Zoltán kellemetlen meglepetésre csak negyedik lett a második fordulóban, így a B döntőbe került.

A lányok angyalok

Vajda Attila (c-1), a Kozmann György, Kolonics György kenus, valamint a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó ugyanakkor bejutott, mégpedig futamgyőzelemmel a fináléba. A Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor alkotta kajaknégyesnek sem okozott gondot a középfutam, szintén egy első hellyel kvalifikálta magát a döntőre.

Ezen a távon Benedek Dalma (k-1), a Kovács Katalin, Janics Natasa duó (k-2), a Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra kajakos és a Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor kenus kvartett már a csütörtöki előfutamban kiharcolta a döntős szereplés jogát.

Futamgyőzelemmel döntős párosok

Délután, 500 méteren hat egység képviselte a házigazdákat, s közülük öt - Benkő, Benedek (mindkettő k-1), Kovács és Janics, illetve Kammerer és Kucsera (mindkettő k-2), valamint Kozmann és Kolonics (c-2)- futamgyőzelmmel lépett tovább. Az élete első felnőtt világbajnokságán szereplő Mike (c-1) azonban csupán ötödik lett középfutamában, így ő a B döntőben szállhat vízre vasárnap.

A három négyes - a Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc alkotta kenus, valamint a Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina, illetve a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású kajak kvartett - már a csütörtöki előfutamból biztosította a helyét a fináléban.

Délután lesznek az ezres döntők

Szombaton, a vb harmadik napján reggel 8 órától a 200 méteres elő- és középfutamokat, majd tizenhat órától (B finálék tizenöt órától) az 1000 méteres döntőket rendezik a Maty-éren.