Spanyol-görög döntő lesz a kosárlabda-vb-n

2006.09.01. 19:12
Európai döntőt rendeznek a Japánban zajló kosárlabda-világbajnokságon. A két elődöntő során a görögök a nagy esélyes amerikaiakat, míg a spanyolok egy hallatlanul izgalmas összecsapáson az olimpiai bajnok argentinokat verték és jutottak a fináléba.

A Japánban zajló férfi kosárlabda-világbajnokság első elődöntőjében az Európa-bajnok görög válogatott izgalmas csatában, meglepetésre legyőzte az Egyesült Államok csapatát.

Jól kezdett az amerikai válogatott, az első negyed után hat ponttal vezetett, de a második játékrészben a görögök szenzációs formában játszottak - többek között egy 13-2-es sorozatot produkáltak - és a félidőben már ők vezettek négy ponttal.

A harmadik játékrészben is remekeltek a görögök, így ezt a negyedet is megnyerték. A záró játékrészben hiába tettek meg mindent az amerikaiak, csak négy pontra tudtak feljönni, a legvégén pedig már a görög csapat taktikusan őrizte előnyét.

Athénban dudakoncert jelezte számos autós felfokozott örömét a görög kosárlabda-válogatott amerikaiak felett aratott világbajnoki győzelmét követően. A 101-95-ös európai sikerrel zárult elődöntős összecsapást követően - az AFP helyi tudósítója szerint - a főváros központjának lakói közül sokan az erkélyekre kiállva tapssal köszönték meg kedvenceik remeklését.

A mérkőzés alatt gyakorlatilag kihalt volt a belváros, a közszolgáltatások pedig visszafogott üzemmódban működtek. A görögök, akik a döntőben a spanyolokkal találkoznak, mindenképpen a legjobb világbajnoki eredményüket érik el.

A világbajnokság második elődöntőjében a spanyol válogatott rendkívül izgalmas találkozón, minimális különbséggel, 75-74-re győzte le az olimpiai bajnok argentin csapatot. A dél-amerikaiak kezdtek jobban, az első negyed után vezettek is, de a folytatásban egyre jobban belelendültek a spanyolok, és a félidőre már náluk volt az előny.

A folytatásban hiába próbált meg ellépni az európai együttes, hét pontnál többel nem sikerült neki. Így a zárónegyedre hallatlan izgalmak között került sor, melynek során az argentinok előbb egyenlítette, majd egypontos hátránynál, az utolsó másodpercekben támadhattak. A lehetőség azonban kimaradt, így a spanyolok jutottak a döntőbe.

A fináléban érdekelt spanyol és görög csapat ezt megelőzően soha sem szerzett érmet vb-n.

Kosárlabda vb, elődöntők:
Görögország-Egyesült Államok 101-95 (14-20, 31-21, 32-24, 24-30)
Spanyolország-Argentína 75-74 (15-21, 25-17, 20-18, 15-18)

A további program:
szombat:
az 5. helyért: Franciaország-Törökország, a 3. helyért: Egyesült Államok-Argentína
vasárnap:
a 7. helyért: Németország-Litvánia, döntő: Görögország-Spanyolország