Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lékó legyőzte Karpovot

2006.09.03. 22:49
Lékó Péter 4,5-3,5-re verte az egykori világbajnok orosz sakkozót, Anatolij Karpovot a miskolci rapidsakk-párosmeccsen.

Lékó Péter sikerével fejeződött be a miskolci Nemzeti Színházban rendezett nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzés, miután a magyar nagymester döntetlent játszott az utolsó partiban az orosz Anatolij Karpovval.

A magyar sakkozó 4,5-3,5-re nyerte az összecsapást az egykori világbajnok ellen. A ma már nem a világ élmezőnyéhez tartozó orosz mindent elkövetett a győzelem érdekében, amivel még döntetlenre hozhatta volna az összesítést, a végjátékban gyalogelőnye volt, de a parti az 56. lépésben remivel ért véget.

A korábbi vasárnapi partin szintén döntetlen született. Az volt a sorozat legizgalmasabb mérkőzése. Ismét az elfogadott vezércsel került terítékre, melynek során a világbajnok Karpov bástyáért és futóért vezért áldozott. Úgy tűnt, hogy Lékó megszerzi második győzelmét, s ez által a végső sikert is, de Karpov szenzációsan manőverezett, Lékó két gyalogját is lenyerte, s a végjátékra bástyája és futója maradt a magyar klasszis vezérével szemben. Az állás így már nem volt nyerhető, a szereplők a 64. lépésben döntetlenben egyeztek meg.

Lékó a tavalyi angol Adams elleni és az idei párosmeccs után a világbajnok Vlagyimir Kramnyik ellen játszik majd jövőre, szintén Miskolcon.

Eredmény: 8. mérkőzés: Karpov (orosz)-Lékó 0,5-0,5 korábban: 7. mérkőzés: Lékó-Karpov (orosz) 0,5-0,5 Az összecsapás végeredménye: Lékó Péter-Anatolij Karpov 4,5-3,5