Kramnyik beadta a derekát

2006.10.02. 17:04
Háromnapos kényszerszünet után hétfőn folytatódott az egymillió dollár összdíjazású elisztai sakkvilágbajnoki döntő. Az orosz Vlagyimir Kramnyik beleegyezett abba, hogy a pénteki önkényes távolmaradása miatt vereséggel büntessék, ám még így is vezetett 3-2 arányban a bolgár Veszelin Topalov ellen. A hatodik parti gyorsan eldőlt, a felek döntetlenben egyeztek meg.

Miután négy játszmát lejátszottak az egyesített világbajnoki címért zajló tizennégyből a dél-oroszországi Elisztában, a csütörtöki pihenőnapon a bolgár Veszelin Topalov menedzsere ellentámadásba lendült.

Fontos partit veszített Kramnyik

A menedzser, Szilvio Danajlov Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) fellebbviteli bizottságánál panaszt tett, mert szerinte az orosz rivális, Vlagyimir Kramnyik az indokoltnál jóval többször látogatja a vécét, és feltételezésük szerint ez felveti a csalás gyanúját.

A FIDE elöljárói első körben azt a döntést hozták, hogy mindketten közös vécét használjanak, de ebbe Kramnyik nem egyezett bele, megsértődött, és nem ült asztalhoz. Mivel az ötödiknél ő lett volna világossal, fontos partit veszített.

Kramnyiké a nagyobb vécé

Hosszas, napokig tartó huzavona után Kramnyik végül beadta a derekát, a megegyezés értelmében ő kapja a nagyobbik mellékhelyiséget, de ezt ellenőrizhetik a bolgárok. A "pisibotrány" tehát egyelőre nyugvópontra került.

Az orosz végül abba is beleegyezett, hogy 3-2-ről folytatódjon a találkozó, mert ő is szeretné, ha végre kiderülne, ki kerülhet a sakkozás trónjára.

Az elnök szerint a riválisok nagyon várták a partit

"Mindkét fél nagy lelkesedéssel várja a hatodik partit, csak én merültem ki. Mindez nem számít, mert az a legfontosabb, hogy a nemzetközi sakkvilág kíváncsi az előadásra, ami biztosan magas színvonalú lesz" - mondta a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov, aki nem mellékesen a Kalmük Autonóm Köztáraság kormányzója is egyben. Iljumzsinov sokat tett azért, hogy közös nevezőre hozza a vitatkozó feleket.

A nagy várakozással kísért hatodik partit aztán Topalov kezdte, de még egy órát sem játszottak, gyors cserék után döntetlenben egyeztek meg. Az állás hat parti után tehát 3,5-2,5.