Kramnyik úr, már ne menjen ki vécére, mattba lépett

2006.11.30. 15:50
Egy hónappal világbajnoki győzelme után az orosz Vlagyimir Kramnyik félmillió dollárért vállalta, hogy a Deep Fritz nevű számítógéppel összeméri erejét. A hatjátszmás mérkőzés félidejében Kramnyik vesztésre áll, mert megdöbbentő vereséget szenvedett a második partiban. Időközben gyanús vezetéket találtak az elisztai helyszín vécéjében, ahol a vb-döntőt megnyerte a bolgár Topalov ellen.

Az orosz Vlagyimir Kramnyik október közepén a bolgár Veszelin Topalov elleni párosmérkőzés rájátszásában szerezte meg a világbajnoki címet. A bolgár nagymester menedzsere az ötödik parti előtt csalással vádolta meg, azt gyanította, hogy azért jár gyakran vécére, mert ott kap segítséget a bonyolult állásokban.

Egy előkerült fotó utóélete

Az egyik német sakkportál most egy olyan fotót közölt, amelyiken Kramnyik különvécéjében egy titokzatos zsinórt találtak, amelyiken keresztül akár a külvilággal is érintkezhetett. Az orosz világbajnok már jelezte az óvások alatt, hogy attól tartanak, a bolgár csapatból csempészte be hozzá valaki a bűnjelet. A felek alighanem még sokáig vitatkoznak majd a fotókról, és az igazság vélhetően soha nem derül ki.

Kramnyik kevéssel több mint egy hónappal a sikeresen megvívott csata után a Deep Fritz nevű számítógép ellen méri össze erejét, egy hatjátszmás párosmeccset kötött le. Alapból félmillió dollárt kap, ha nyerne, akkor ezt az összeget megduplázhatja.

Matt

A bonni csata jelenleg a félidejénél tart, de Kramnyik már egy ritkán látható ciki vereségen van túl. A második partiban ugyanis, amikor a sötét bábukat vezette, egy könnyen döntetlenre menthető állást csúnyán elnézett, és kikapott.


Kramynik nagyon elrontotta (fotó: AFP)

A harmincnegyedik lépésnél a számítógép egylépéses mattal fenyegetett, ám ő ezt nem vette észre, mi több, lépése után, mint aki jól végezte a dolgát, felállt, és elindult a vécé felé. Ekkor szólt neki a mérkőzés egyik felügyelője: már felesleges kimennie. "Kramnyik úr, már ne menjen ki, mattba lépett" - mondta neki.

Egy közönséges program verte meg

Kramnyik döbbenten állt néhány másodpercig, mert nemcsak akkor nem vette észre a fenyegetést, amikor kialakult, hanem a hibája után is meggyőződése volt, hogy jót lépett, és folytathatja a partit.

Ez a vereség azért is ciki, mert Kramnyik most nem olyan géppel játszik nem kevés pénzért, amelyiket direkt, speciálisan erre a célra fejlesztettek ki, hanem egy közönséges, boltban is kapható program mért rá döbbenetes vereséget.

Kállai még nem hallott ilyen vesztésről

Kállai Gábor nagymester szerint általánosan jellemző, hogy a klasszisok nem veszik komolyan a számítógép elleni meccseket. Nem készülnek sem fizikailag, sem szellemileg kellőképpen, csak a pénz felvétele izgatja őket - ez okozhatja az ilyesfajta kudarcokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ilyen vesztésről még nem igazán hallott.