Kajakos sikersztori lehet az Év sportolója-gála

2006.12.06. 18:00
Öt számban hét sportág képviselői lettek a dobogósok az MSÚSZ Év sportolója választásán. Az idei díjátadó a kajak-kenusok gálája is lehet, hiszen négy számban is jó eséllyel pályáznak az első helyre. A győztesek nevére csak december 18-án derül fény, de az már biztos, hogy Vitray Tamás életműdíjat, Lipcsei Péter elnöki különdíjat kap.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége 1958 óta tartó választásán a férfiak között idén az úszó Cseh László, a birkózó Lőrincz Tamás és az atléta Zsivoczky Attila került dobogóra. A sorrend, így a győztes személyére minden kategóriában december 18-án, a Sportcsillagok Gálaestjén derül fény. A voksolás idén először kétlépcsős, a keddig beérkezett szavazatokat december 15-ig lehet módosítani az úszók rövidpályás Európa-bajnoksága és a női kézilabda Eb miatt.

Úszó, atléta, bírkózó

Cseh az idei margitszigeti úszó-Eb-n két aranyérmet nyert, különösen a 400 vegyesen aratott győzelme volt emlékezetes, amikor fantasztikus teljesítménnyel, négy és fél másodperces előnnyel nyert. Zsivoczky ezüstérmet szerzett a göteborgi atlétikai Európa-bajnokságon. A magyar versenyző, akárcsak a tavalyi, Helsinkiben rendezett világbajnokságon, az utolsó számban, 1500 méteren futott fel a dobogóra. A mindössze 18 esztendős birkózó Lőrincz Tamás élete első világversenyén imponáló teljesítménnyel lett Európa-bajnok Moszkvában.

A nőknél a kajakos Benedek Dalma két-két Eb- és vb-arannyal száll harcba, a három Eb-bronzéremmel bíró úszó Kovács Ágnessel és a csapat Eb-ezüsttel és egyéni vb-arannyal bíró vívó Nagy Tímeával.

Janicsék verhetetlennek tűnnek

A csapatoknál a nyáron minden versenyén (Eb, vb) minden számot megnyerő Kovács Katalin, Janics Natasa kajakkettes, a szintén világ- és Európa-bajnok Horváth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos összeállítású férfi öttusaváltó és a női kézilabda-válogatott közül kerül ki a legjobb. (A női kézisek helyzete érdekes, hiszen tavaly hiába nyertek vb-bronzot, a decemberi verseny kicsúszott a szavazás idejéből, ezért nem értékelték őket, míg most éppen miattuk lesz kétfordulós a szavazás.)

A szövetségi kapitányoknál Angyal Zoltán (kajak-kenu), Kiss László (úszás) és Pálvölgyi Miklós (öttusa) van versenyben a győzelemért, míg az edzőknél Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu), Turi György (úszás) és Kulcsár Győző (vívás) dobogós.

Vitray és Lipcsei is a kitüntetettek között

Az öt kategóriában egyébként hét sportág legjobbjai kerültek az első háromba. A Sportcsillagok Gálaestjén az MSÚSZ Életmű-díjat ad át Vitray Tamásnak, elnöki különdíjat kap Lipcsei Péter.

A tavalyi győztesek:
FÉRFIAK:
1. Braun Ákos (cselgáncsozó) 1358 pont (123 első, 81 második, 23 harmadik hely)

NŐK:
1. Vörös Zsuzsanna (öttusázó) 1440 (151, 47, 37)

EDZŐK:
1. Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu) 1439 (148, 59, 27)

SZÖVETSÉGI KAPITÁNYOK:
1. Faragó Tamás (vízilabda) 1498 (153, 63, 28)

CSAPAT:
1. Kovács Katalin, Janics Natasa (kajak) 1441 (137, 66, 38)