Kárpáti György elviszi a balhét

2006.12.15. 11:49
Az 1956-os olimpián aranyérmet szerző Zádor Ervin az ötven év alatt mindössze egyszer tért haza Magyarországra, a szeptemberi parlamenti fogadásra mindenki várta, de nem jött. Társa, Kárpáti György szerint levélben indokolt: amíg Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök, addig nem jön. A levélről kiderült, Kárpáti írta, de állítása szerint az érintettel egyeztetve. Zádor ugyanakkor tagadta ezt, ő úgy nyilatkozott, nem találta meg az útlevelét, azért nem jött Budapestre, és azért hiányzott Melbourne-ből is.

Rég keltett a magyar sportban akkora visszhangot egy levél, mint az olimpiai bajnok Zádor Ervin nevével ellátott. Később ugyanis kiderült: a levelet nem az 1956-os olimpián kiütött játékos írta, hanem társa, a három olimpiai aranyéremmel büszkélkedő Kárpáti György.

Megzavarodott, hazudott

Ráadásként Zádor a német Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva tagadta, hogy levelet írt volna, és kifejtette, azt sem tudja, ki irányítja jelenleg Magyarországot. Kárpáti ugyanakkor állítja, Zádor sok minden más mellett azt mondta, ő addig nem kíván hazatérni, amíg a hazugságon ért Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök.


Nézze meg szeptemberi képeinket!

Az Ausztráliában tartózkodó Kárpáti a pénteki Magyar Nemzetben elmondta a saját verzióját, és kijelentette: elviszi a balhét. Hozzáteszi viszont, tart tőle, hogy Kaliforniában élő társa megzavarodott. A Sport pluszban pedig már egyenesen odáig ment, hogy Zádor hazudott.

Gallov tiltott, mert békét akart?

Kivált, mert Zádor úgy magyarázta budapesti távollétét, hogy nem találta meg az útlevelét, azért nem tért haza a parlamenti fogadásra, és azért nem ment el Melbourne-be sem, ahová előzetesen megígérte érkezését.

Kárpáti feleleveníti, hogy Zádor levelét fel akarta olvasni a parlamenti fogadáson, de végül nem tette meg, mert a korábbi OTSH-elnök újságíró Gallov Rezső megtiltotta neki. A visszaemlékezések szerint Gallov tényleg kérte az érintettektől, hogy most nincs itt az ideje a viszálykodásnak, most inkább ünnepeljenek.

A véres jövő mellett más indulatok is keletkeztek

Ennek ellenére az ünneplés nem sikerült, mert az egyik meghívott, a Pongrátz család leszármazottja, szót kért, és azt mondta: Szili Katalinra célozva, hogy ha nem mondanak le, akkor a véres jövő elkerülhetetlen. Akkor még úgy tűnt, ez lesz az egyetlen incidens, azóta kiderült: a "Zádor-levél" sokkal nagyobb indulatokat és vihart gerjesztett.