Judit
2 °C
7 °C

5164 milliárd kellene a budapesti olimpiához

2007.02.06. 13:33
Ugyan olimpiai verseny lebonyolítására alkalmas helyszín továbbra sincs Budapesten, a BOM vezetője bízik abban, hogy 2020-ban sikeres pályázó lehet a főváros. Szalay-Berzeviczy Attila és az üzleti élet szereplői már kiemelt fontosságot tulajdonítanak az olimpiának, a politika viszont még nem, ezért a BOM olimpiatörvényt szeretne, még azt is vállalja, hogy a szövegét elkészítteti. Az olimpia költségei 5164 milliárd forintra rúgnának.

Öt éve, november elején a mostaninál jóval fokozottabb várakozás és hangulat előzte meg a PriceWaterhouseCoopers (PWC) beszámolóját az olimpiai megvalósíthatósági tanulmányról. Akkor az ötletnek politikai színezete volt, hiszen ugyan aláírta Medgyessy Péter miniszterelnök is a rendezést támogató kérdőívet, de eredetileg a Fidesz kezdeményezte a 2012-es pályázást a 2002-es választási kampányban.

5162 milliárd forint kellene

Az olimpiarendezés ötlete mögé azóta a BOM nevű civilszervezet erőfeszítései eredményeként odaállt a magyar vállalati elit, a végeredmény azonban öt év alatt sem változott: a főváros nem alkalmas arra, hogy 2016-ban gazdája legyen a játékoknak. Talán 2020-ban, legalábbis a PWC vezetője, Bienerth Gusztáv szerint. Addig maradhat a fanyalgás, a világ sportnemzetei közül eddig csak a magyar nem rendezett nyári olimpiát.

A rendezés költségeként öt éve a PWC 4600 milliárd forintot jelölt meg, most 5164 milliárdot, tavalyi árakon értve. Nagy különbség, hogy az európai uniós forrásokkal akkor még nem lehetett számolni, most azonban már igen.

Bienerth kifejtette, a város adottságai alapján alkalmas, a 2016-os időpont ellenben nem reális, kivált a jelenlegi gazdasági helyzetben, a megszorítások kellős közepén. "2020-ra pályázni lehetőség és kötelezettség. Kényszer, mert a regionális versenyben másként végzetesen lemaradhatunk, az olimpiával viszont mi lehetünk a súlypontban."

Vegetálva sodródunk


Szalay-Berzeviczy Attila

A BOM és a tőzsde első embere, Szalay-Berzeviczy Attila kijelentette: rossz megközelítés az, ha 2016-ban nem megy, 2020 pedig még messze van, ráérünk, mert idén szerinte már el kell kezdeni a tervezést, az előkészítést.

"Leszakadtunk a környékbeli versenytársainktól, vegetálva sodródunk, csak kiváló sportolóinkkal vagyunk képesek a világgal felvenni a versenyt. Ennél többre vagyunk predesztináltak, szükség van víziókra, ki kell találni Magyarországot. Az olimpia nemcsak tízéves országfejlesztési terv, hanem legalább tíz évre gazdasági és turisztikai hatást is hoz. Nem megrendelőként szeretnénk a mindenkori kormány elé állni, hanem helyzetbe akarjuk hozni."

Szalay azt is bejelentette, a BOM finanszírozza az olimpiatörvény megírását, ami precedensértékű lépés. A törvény szövegét valamennyi parlamenti pártnak, a fővárosi közgyűlésnek is elküldik, és konszenzust akarnak elérni, egyúttal a kormány felelősségére szeretnének rávilágítani.

Eddig nincs egyetlen alkalmas helyszín sem

Bienerth elismerte, a városnak továbbra sincs egyetlen olyan létesítménye sem, amelyik alkalmas lenne olimpiai verseny megrendezésére, tehát a Papp László Aréna sem. Nem a létesítmény alkalmatlan, hanem a környezete.

Két újabb metróvonal mellett az elővárosi vasútvonalak és repülőtér gyors megközelítését jelölte meg a legfőbb és égető feladatok közt, ám ez egyébként, olimpiai nélkül is elkerülhetetlen.

A stadion ügye öt éve halódik

Arra azonban nem tért ki, hogy a négyes metró építésével már ötször kampányolt a főpolgármester, Demszky Gábor, de még most sem épült belőle egyetlen méter sem, a reptéri vasutat szeptemberre ígérte meg Kóka János közlekedési miniszter, amikor az ország gazdaságát még Pannon pumaként jellemezte.

A jelekből kivehető, hogy a politika - az üzletemberekkel ellentétben - egyelőre még nem érzi az olimpiarendezés fontosságát, és a benne rejlő lehetőséget, annál is inkább, mert a Puskás Ferenc Stadion átépítése évek óta halódik, a város ékköve helyett a város szégyenfoltja jelenlegi állapotában.

Prága is gyűjti a pénzt és az erőt és a terveket

A fővárosi közgyűlés ugyan határozatot fogadott el tavaly nyáron az olimpia helyszínének kijelölésére, egyelőre azonban nem tudni, hol lehet a központ. Bár a főváros megbízott főépítésze közölte, jövőre igyekeznek azt kijelölni, és akkor már szeretnének konkrét tervekkel rendelkezni. "A téralkalmassági vizsgálat, az elő- és utóhasznosítás fontos szempont, egyúttal az is, hogy ne blokkoljuk a város fejlődését" - mondta Beleznay Éva.

Bienerth figyelmeztetett arra, hogy Prága nagy erőkkel készül, a csehek koncepciójában egy városon kívüli olimpiai park szerepel, emiatt sem lehet késlekedni. "Ötven, de akár hetven évre is lemaradhatunk, ha hezitálunk."

Igazolódott Kamuti félelme

Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára még januárban amiatt panaszkodott az Indexnek, hogy érzése szerint nem fogjuk a pályázatot beadni, ennek veszélye pedig az: ismét nem méretheti meg magát a város. A vetésforgó elv alapján igen valószínű, nem európai helyszíne lesz a 2016-os olimpiának - 2012-ben London rendezhet -, de szerinte ideje lenne legalább egyszer addig eljutni, hogy az első körben számolnak velünk.

Addig is hirdethetjük magunknak az olimpiát, Havassal, Kepessel, Gesztivel meg a többiekkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?