Az utolsókig küzdeni fogok

2007.04.20. 14:11
Magyarország száztizenegyedik olimpiai bajnoka, Baczakó Péter lelkileg megerősödött, mert a BKV Zrt. vezérigazgatója, Antal Attila és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes elbúcsúztatta és megköszönte korábbi kivételes tevékenységét. A korábbi súlyemelő súlyos és rejtélyes betegségben szenved, lábait nem tudja mozgatni, a kezeit is egyre nehezebben izomsorvadása miatt.

Az 1980-ban olimpiai bajnoki címet szerző súlyemelő, Baczakó Péter tavaly került tolószékbe, izomsorvadásban szenved, lábait képtelen mozgatni, a kezeit is egyre nehezebben. Betegsége alatt a lelke is sérült, mert úgy érezte, korábbi klubjánál ő már nem ügy, hanem nyűg, fájlalta, hogy még csak el sem búcsúztatták.

Őszinte meghatódás


Baczakó Péter (fotók: BKV sajtó)

A kiváló sportolónak és edzőnek az Indexen megjelent cikk után Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes levelet küldött, ebben kifejezte a méltánytalanságot, egyben kitartásra buzdította. Hagyó a BKV Zrt. nemrégiben kinevezett vezérigazgatójával, Antal Attilával együtt búcsúztatta el őt.

"Nagyon örülök, őszintén meghatódtam, hogy gondoltak rám. Az ilyen alkalmak erőt adnak a lelkemnek, erre nem jöttek rá mások a szakosztálynál" - mondta Baczakó, aki azt is elárulta, hogy betegsége ugyan nem javul, de legalább a folyamat lelassult, talán meg is állt.

"Van, aki egy vagy két év után ledobja a láncot, van, aki húsz évig bírja. Én biztosan az utolsókig fogok küzdeni" - tett ígéretet, bár a múlt héten megijesztette családját, mert a megfázás ráment a hörgőire.

Megcsodált szívósság

"Reméljük is, hogy a megszokott és számtalanszor megcsodált szívósságával, valamennyi energiáját mozgósítva fog küzdeni" - biztatta a politikus és a vezérigazgató egyaránt. Antal elmondta, ő személyesen is ott volt a moszkvai versenyen, mert már akkor is imádta a sportot - jelenleg is igazolt futballista -, előtte van a kép, amikor 377,5 kilóval megnyerte a tornát.

Baczakó is felelevenítette, hogy a gondolataiban neki is gyakorta előjön a verseny, hogy guggol a rúd alatt, és feláll a mázsás terhekkel. Aznap semmit sem reggelizett, mert a fogyasztás miatt már nem tehette. Az aranyérmet látva azonban még mindig elérzékenyül.

Van súlya az aranynak

"Ennek is van azért súlya" - jegyezte meg Hagyó, mikor a kezébe vehette. "Én ugyanígy simogattam, amikor a tornász Magyar Zoli ideadta nekem az övét, egyáltalán nem bíztam abban, hogy pár nap múlva lesz egy sajátom" - vette át a szót a bajnok.


Középen Baczakó, balra Antal Attila BKV-vezér, jobbra Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes

A száztizenegyedik magyar aranyérmet szerző Baczakó 1968-tól 1983-ig versenyzett a BKV Előre színeiben, aztán 2005 februári visszavonulásáig edzőként is mindvégig a klub szolgálatában állt. Próbálták elcsábítani, de mivel hűséges típus, nem lehetett.

Omladozó edzőteremben kezdődött

"Omladozó volt az edzőtermünk, mindent megtettem azért, hogy az állapotok, a hihetetlenül amatőr viszonyok megváltozzanak, magam is festettem, ha kellett. Emlékszem, ahány súlyzót kaptam ajándékba, szinte valamennyi a klubnál kötött ki, hiszen mihez kezdtem volna vele itthon? Amúgy is az volt az elvem, hogy ami az enyém, másoké is. Remélem, a klub nélkülem is nagyon sikeres lesz" - mondta.