Most kezdődik a világbajnokság

2007.05.07. 23:23
A moszkvai jégkorong-világbajnokság túl van kétkörnyi csoportmeccsen, de csak most kezdődik. Az eleje – pontosabban a háromnegyede – sosem szól másról, mint arról, hogyan szoknak össze a legjobbak. Az eddigi eredményekből semmilyen következtetést nem nagyon kell levonni.

Mint minden évben, az idén is hét válogatott esélyes arra, hogy megnyerje az az A-csoportos jégkorong-világbajnokságot. Pontosan az a hét, amely minden más alkalommal is – leszámítva azokat az eseteket, amikor közülük valamelyik véletlenül nem jut be a legjobb nyolcba. Most nem történt meglepetés, ott vannak mind: Oroszország, Kanada, Svédország, Finnország, Egyesült Államok, Szlovákia, Csehország. És mivel a nagyok csak heten vannak, de a nyolcba nyolc fér, mint az utóbbi időben rendesen, bekapaszkodott az elitbe Svájc is.

Ez jön
május 9.
Oroszország–Csehország
Svédország – Szlovákia május 10.
Kanada–Svájc
USA–Finnország

A meglepetéshez most nem hiányzott sok, ha utolsó meccsükön kikapnak Kanadától – az erősebbik tengerentúli csapat odatette magát keményen –, a csehek masérozhattak volna haza. De normál játékidőben kihúzták 3-3-ra, az egy pont összejött, így hiába kaptak ki a németektől előzőleg 2-0-ra, s hiába verték meg a németek Fehéroroszországot hétfőn puszta presztízsből 6-5-re, a csehek maradhattak. Igaz is: a jégkorong németjei nem a németek, hanem a csehek. Beütik a korongot a támadóharmadba, rohannak utána, piszok jól korcsolyáznak, utolérik, aztán nyernek. Na jó, nem mindig, de majdnem.

Ezért reszkethetnek az otthon iparkodó oroszok. A lebonyolítás rendje szerint a középdöntős csoportelsők a negyedikekkel, a másodikak a harmadikokkal küzdenek szerdától. Ezzel egy az egyben ismétlődik a tavalyi rigai orosz–cseh negyeddöntő – mondani sem kell, akkor is első helyről indultak az oroszok, negyedikről a csehek –, amikor hiába töketlenkedtek előzőleg a közép-európaiak, azon a meccsen hosszabbítás után ők örvendhettek, és el is jutottak a döntőig. Ahol aztán megalázó mértékben gyepálták el őket a svédek.

Ez volt
A középdöntők eredménye

E-csoport
1. Oroszország 15 pont (27-10)
2. Svédország 12 (21-7)
3. Finnország 9 (15-8)
4. Svájc 6 (9-15)
5. Dánia 3 (11-26)
6. Olaszország 0 (4-20)

F-csoport
1. Kanada 14 pont (24-15)
2. USA 9 (18-13)
3. Szlovákia 9 (18-15)
4. Csehország 7 (17-14)
5. Németország 6 (11-16)
6. Fehéroroszország 0 (14-29)

Az orosz mindenesetre az egyetlen százszázalékos válogatott eddig – ők játszanak a legösszeszedettebben és a leglátványosabban, mit több, a híres kazanyi sor mellé már felzárkóztak az NHL-esek is, nem jelentett számukra akadályt a közel tökéletes címvédő, Svédország sem, 4-2 volt a vége –, ám ez az égvilágon semmit sem jelent.

Ha már a svédek: a NHL-esek hiánya miatt előzetesen sokat nyafogók nyafogása ellenére tényleg zseniálisak, kérdés, hogy a – khm – rapszodikus szlovákokkal simán megbirkóznak-e. Az eddigiek alapján a virtuális harmadik helyre Kanadát – Matthew Lombardi legutóbb mesterhármast ütött az USA ellen – tennénk, amelynek egyenes az útja az elődöntőbe, hiszen Svájc nem jelenthet meghághatatlan akadályt számára. Az Egyesült Államok–Finnország meccsen utóbbiaknak adunk több sanszot – de hát tényleg minden lehetséges mostantól.