Egymás ellen a Janics Natasa, Kovács Katalin sikerpáros

2007.05.10. 20:02
A kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa újra összeméri az erejét Kovács Katalinnal, akit az athéni olimpia előtti válogatón legyőzött, utána viszont együtt érték el kivételes sikereiket, senkitől sem kaptak ki. Miután Janics összebalhézott edzőjével, kikerült a csapatból, egyedül készül, és nagyon sokat, szezonjának sikerességét kockáztatja. Vagyis: élete egyik legfontosabb versenyén evez a hétvégén.

Április huszonnegyedikén derült ki, hogy az Athénban két olimpiai aranyérmet szerző Janics Natasa elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint, akinek eddigi sikereit köszönhette. A versenyző azóta nem nyilatkozott a különválásról, a sikeredző a Magyar Nemzetben azonban kifejtette, mi vezetett el a szakításig.

Miért vesztek össze?


Janics Natasa

Fábiánné szerint Janics idén nem a megszokott elszántsággal készült, általában kibúvókat keresett, közvetlenül a kirúgás előtt pedig négyeshajóban evezett, amelyik erőtlenül ment. Az edző kikérte mind a négy lány véleményét, a honosított versenyző rendre közbeszólt, amikor társai beszéltek, a maga hibáját azonban nem ismerte el. Leginkább mégis előbbivel bosszantotta fel "Kati nénit".

Miután összevesztek, még aznap összecsomagolt, és Szolnokról Szegedre távozott, azóta is a városban készül a hétvégi első válogatóra, amelyiken összecsap Kovács Katalinnal, akivel az elmúlt három évben verhetetlen párost alkotott.

Benedek védettséget élvez

Az első válogató kiemelt fontosságú lesz, mert Janics és Kovács közül a vesztes idén elveszíti az esélyét arra, hogy az olimpiai távú egyesben rajthoz állhasson nemzetközi versenyen. A harmadik ász, Benedek Dalma az előző szezonban szerzett világ- és Európa-bajnoki aranyérmeinek köszönhetően védettséget élvez, neki csak a jövő heti második válogatón, a Világkupán kell rajthoz állnia. (Ha ott nyer, akkor övé az indulási jog.)

Ha Kovács veszítene, ő párosban még mehet Paksy Tímeával, a kétszázat is bevállaló Janicsnak viszont egyelőre nincs párja.

Janics imád versenyezni


Kovács Katalin

"Alig várom, hogy rajthoz állhassak, mert egyszerűen imádok versenyezni. Puszi minden szurkolómnak" - mondta szűkszavúan a kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa a pénteki verseny előtt. A kajakos a különválás után is csupán annyit mondott, köszöni jól van.

A huszonnégy éves Janics a hírek szerint nincs rossz formában, esetleges győzelmével ő bizonyíthatná be elsőként, hogy Fábiánné elismert keménysége nem kell feltétlenül a sikerhez. A Fábiánnét eddig elhagyó versenyzők megközelíteni sem tudták korábbi sikereiket.

Hol tart vajon a másik?

"A hét végi Raab Karcher-kupa is csak egy verseny, egy, a többihez hasonlóan fontos verseny lesz a sok közül. Az év eleje óta tudom, hogy Natasával meccselünk majd K-1 500 méteren. Az újdonság csupán annyi, hogy egy hónapja, mióta nem együtt készülünk, nem tudjuk pontosan, hol tart a másik" - értékelt a huszonegyszeres világbajnok Kovács Katalin.

Kovács az olimpiai táv, vagyis az ötszáz mellett kétszázon és ezren is indul, illetve a már említett párosban.