Aján Tamás hétmilliós gesztusa a hazai súlyemelőknek

2007.05.30. 16:49
Az athéni doppingbotrányok után a létéért küzdő hazai súlyemelés a nemzetközitől kapott segítséget. Mivel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke magyar, és a szervezet székhelye is Budapesten van, kézenfekvőnek látszana a gesztus, a múlt ismeretében viszont nem. A hazai elnökség eközben felbontotta a kapitány szerződését.

"Egy szimfonikus zenekar sem képes játszani, színvonalas koncertet adni, ha nincsenek hangszerei" - vezette fel a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, Aján Tamás, miért adott a hazai súlyemelőknek súlyzókészleteket, más sportszereket.

Nélkülözhetetlen segítség

Aján részéről gesztus volt ez, több szempontból is. Az athéni doppingbotrány után az akkori elnök, Dolovai Tamás és közte úgy elmérgesedett a viszony, hogy Aján újraválasztását a hazai szövetség nem támogatta, távolmaradt a kongresszustól. Dolovai távozása után a két olimpiai arannyal büszkélkedő sportág a fennmaradásért küzdött, majdnem ellehetetlenült, ám úgy tűnik, talpra állt.

A nemzetközi szövetség hétmillió forintot áldozott arra, hogy az Aján által alapsportágnak tartott súlyemelés visszanyerhesse erejét, tekintélyét, ne csak néhány klubban folyjon komoly szakmai munka. Iregszemcse is gazdagodott egy készlettel, ahol főként hátrányos helyzetű gyerekek fordultak a sportág felé. "A segítségünk kicsi, de fontos, helyenként nélkülözhetetlen" - érzékeltette Aján.

Veszélyben az olimpiai eredményesség

A hazai szövetség jelenlegi elnöke, Fehér Tamás megköszönte a kilenc klub és a tatai edzőtábor nevében, majd kitért arra, hogy a sportág mindent megtesz az olimpiai sikeresség, egyáltalán a kvalifikáció érdekében, ennek érdekében váltás történt a szövetségi kapitányi poszton. Nem láttak ugyanis garanciát arra, hogy a mostani irányítással ez megtörténhet, tavalyi eredmények is erre mutattak. (Fehér úgy tervezi, hogy öt kvótát szerezhetnek, ebből három férfi lenne, kettő pedig nő.)

Az olimpiai bronzérmes, Tunéziában is ténykedő Szalai György Juhász István mesteredzőnek át kellett adnia a vezetést, aki korábban ezt a posztot már betöltötte. Fehér kifejtette, a szakmai megújulásra feltétlenül szükség van a sportágban.

Budapestre érkezik a világ legerősebb embere

"A súlyemelés egzakt sportág, a számok, az elért fejlődés vagy annak hiánya konkrét formában meghatározható. Az elnökség nem tudta az elmúlt másfél esztendőben elért teljesítményt, annak magyarázatát máshogy értékelni, mint ahogy azt a számok mutatják" - jelentette ki. (Szalai az MTI-nek cáfolt, és utalt arra, hogy a pillanatnyi körülmények közt nem lehetett eredményt elérni.)

Az elnök arról is beszélt, hogy a szövetség ötvenéves fennállása okán igyekeznek Magyarországra csábítani a sportág élő legendáját, az iráni Hosszein Reza Zadehet. "Ő a világ legerősebb embere, kétszeres olimpiai bajnok a nehézsúlyban, Mr. Súlyemelésnek is nevezhetjük. Egy méltó ünnepléshez neki is itt a helye" - összegzett.