Újabb három aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

2007.08.12. 16:31
A szombati két aranyérem után vasárnap Janics Natasa, a férfi kajak négyes és a kenu négyes is aranyérmet nyert a Duisburgban zajló kajak-kenu világbajnokságon. Az aranyérmeken kívül egy-egy ezüst és bronzérmet nyert a magyar csapat.

A szombati ezres döntők után vasárnap reggel a kétszáz méteres finálékkal folytatódott a duisburgi kajak-kenu világbajnokság.

Kezdésnek egy bronzérem

Az első számban, a férfi kajak egyesben a német Jonas Ems rajt-cél győzelmet aratott, a magyar induló Gyertyányos Gergely, aki az Eb-n ugyanezen számban harmadik lett, ezúttal szintén bronzérmet szerzett.

Nézze meg képeinket!

A kenu egyesek ugyanezen távján Bozsik Attila mindössze a nyolcadik helyen végzett, a győzelmet világbajnokságon ezüstérmes ukrán Jurij Cseban szerezte meg Opalev és Suklin előtt.

Janics verhetetlen

A női kajakosok 200 méteres döntőjében csak a dobogós helyekért volt küzdelem, ugyanis Janics Natasa pazar versenyzéssel szinte rajt-cél győzelmet aratott. A magyar versenyzőnek ez volt a tizenkettedik világbajnoki címe, amely a magyar együttes harmadik aranyérme.

Birgit Fischer visszatérne

Elindulna a pekingi nyári játékok kajakversenyében a 45 éves Birgit Fischer, aki az olimpiai aranyérmek számát tekintve abszolút sportági csúcstartó a maga nyolc elsőségével.

A 27-szeres világbajnok Fischer - két gyermek anyja - hat olimpián vett részt, először 1980-ban, Moszkvában szerepelt nyári játékokon (Los Angeles-ben a keleti blokk bojkottja miatt nem volt ott). A legutóbbi athéni játékokon tagja volt a győztes négyesnek és az ezüstérmes párosnak.

A kajak ketteseknél hiába volt a nagy esélyes a német Rauhe, Wieskötter kettős, a belorusz Pjatrusenka, Mahnev egység pazar versenyzéssel magabiztosan nyertek a hazai páros előtt. A harmadik a szerb hajó lett, a magyar Gyertyányos, Beé kettős a negyedik helyen végzett.

Érem nélküli párosok

A kenu kettesek sprinttávján orosz-német-litván hármas állhatott fel a dobogóra. Az orosz Ignatov, Stihl egység győzelme azt jelenti, megvédték világbajnoki címüket. A magyar Horváth, Fürdök kettős az Európa-bajnoki hatodik helyezés után ezúttal a negyedik helyen végzett.

A női kajakosok versenyét a nap addigi legnagyobb különbségével nyerte a német hajó. Fischer és Reinhardt már a rajt után elléptek a mezőnytől és a folytatásban még megszorítani sem tudták őket. A második a szlovák, a harmadik a lengyel hajó lett. A magyar kettős a nyolcadik helyen végzett.

Győzelmek centikkel

A férfi kajak négyesek első rajtját visszafújták a rajtgép hibája miatt. A második rajt után aztán a magyar és a szerb hajó vívott hatalmas csatát az első helyért, melyet végül a Kadler Viktor, Beé István, Boros Gergely, Babella Balázs összeállítású magyar egység minimális különbséggel, mindössze két századdal nyert meg, ezzel a vasárnapi versenynap második aranyérmét megszerezve.

Klikk!

A kenu négyeseknél az oroszok elrontott rajtja miatt kellett újra indítani a versenyt. Ezután a rajtgép hibája miatt negyedórás szünet következett, majd elindulhatott a mezőny. A rajtot remekül kapta el a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összetételű magyar hajó, és kiváló versenyzéssel, hat századdal megnyerte a számot. A második helyen az oroszok, a harmadikon a beloruszok végeztek.

Ismét a németek mögött a nők

A nap utolsó versenyszámában a Paksi, Kovács, Fazekas, Patyi női kajak négyes már a rajt után elhúzott a németekkel, de a külön versenyt végül a hazaiak nyerték, így ötszáz után a kétszázon is ezüstérmes lett a magyar négyes.

A folytatásban, 15:30 órától az 500 méteres és a női K-4 1000 méteres döntőkre kerül sor a vb-n. A C-1 kivételével minden A fináléban lesz magyar induló, öt számban (férfi K-1, K-2, C-2 és női K-1, K-2) az ötkarikás kvótákért is küzdenek majd a versenyzők.

Eredmények:

Férfiak:
K-1, világbajnok:

Jonas Ems (Németország) 35.275 mp
2. Vytautas Vaicikonis (Litvánia) 35.683
3. GYERTYÁNOS GERGELY 36.019
K-2, világbajnok:
Raman Patrjusenka, Vagyim Maknyev (Fehéroroszország) 32.251
2. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (Németország) 32.597
3. Ognjen Filipovic, Dragan Zoric (Szerbia) 32.993
4. GYERTYÁNOS GERGELY, BEÉ ISTVÁN 33.133
K-4, világbajnok:
MAGYARORSZÁG (KADLER VIKTOR, BEÉ ISTVÁN, BOROS GERGELY, BABELLA BALÁZS) 30.715
2. Szerbia (Ognjen Filipovic, Dragan Zoric, Bora Sibinkic, Milan Djenadic) 30.735
3. Oroszország (Sztyepan Sevcsuk, Anton Vasziljev, Konsztantyin Visnyakov, Szergej Hovanszkij) 30.913
C-1, világbajnok:
Jurij Cseban (Ukrajna) 40.323
2. Makszim Opaljev (Oroszország) 40.407
3. Jevgenyij Szuklin (Litvánia) 40.539
...8. BOZSIK ATTILA 41.729
C-2, világbajnok:
Jevgyenyij Ignatov, Ivan Stil (Oroszország) 36.913
2. Christian Gille, Tomasz Wylenzek (Németország) 37.192
3. Tomas Gadeikis, Raimundas Labuckas (Litvánia) 37.407
4. HORVÁTH GÁBOR, FÜRDÖK GÁBOR 37.689
C-4, világbajnok:
MAGYARORSZÁG (BALÁZS PÉTER, HORVÁTH GÁBOR, JOÓB MÁRTON, SARUDI PÁL) 34.297
2. Oroszország (Jevgenyij Dorohin, Nyikolaj Lipkin, Jevgenyij Ignatov, Ivan Stil) 34.365
3. Fehéroroszország (Dmitrij Rabcsanka, Dmitrij Vajcsiskin, Konsztantyin Scsarbak, Alekszandr Vocseckij) 34.533

Nők:
K-1, világbajnok:

JANICS NATASA 40.835
2. Anne Rikala (Finnország) 41.069
3. Spela Ponomarenko (Szlovénia) 41.243
K-2, világbajnok:
Fanny Fischer, Nicole Reinhardt (Németország) 37.339
2. Ivana Kmetova, Martina Kohlova (Szlovákia) 37.921
3. Marta Walczykiewicz, Dorota Kuczkowska (Lengyelország) 38.697
...9. PATYI MELINDA, SZABÓ GABRIELLA 39.841
K-4, világbajnok:
Németország (Carolin Leonhardt, Conny Wassmuth, Katrin Wagner-Augustin, Maren Knebel) 35.459
2. MAGYARORSZÁG (PAKSY TÍMEA, KOVÁCS KATALIN, FAZEKAS KRISZTINA, PATYI MELINDA) 35.617
3. Szerbia (Miljana Knezevic, Antonija Panda, Renata Kubik, Marta Tibor) 36.569