Még a kapitányt is meglepték a kajakosok

2007.08.13. 13:38
Az előzetesen várt hat-hét aranyérem helyett, kilenc elsőséget-, három ezüst- és hat bronzérmet szerzett a magyar együttes a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon. Mindössze egy számban nem sikerült kvótát szerezni a jövő évi pekingi olimpiára. Angyal Zoltán szövetségi kapitány nem csak az eredmények, hanem a három szakág barátságos éremelosztása miatt is elégedett.

Remek teljesítménnyel, 9 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzéremmel zárták a Duisburgban rendezett, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságot a magyar együttes. Ez volt minden idők harmadik legjobb vb-szereplése, csak a 2003-as gainesville-i és a tavalyi, szegedi viadalt zárult számunkra jobb mérleggel. A győzelmek közül három (C-1 1000 m, női K-1 és C-2 500 m) olimpiai számban született, emellett a csapat hét férfi és négy női kajakos, illetve három kenus indulási jogot gyűjtött, azaz 15 versenyzői kvótából 14-et megszerzett a jövő évi pekingi játékokra.

Vajda és Kovács pazar volt

A szombat délutáni 1000 méteres döntők során győzött, mégpedig parádés teljesítménnyel a kenus Vajda Attila és a kajakos Kovács Katalin, előbbi pályafutása első, utóbbi pedig 22. vébécímét szerezte. A nap egyetlen ezüstje a Paksy Tímea, Kovács, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma összeállítású 500-as hajó érdeme volt, míg a leghosszabb távon a címvédőként indult Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor és a vb-újonc Kozák Danuta, Szabó Gabriella kajakduó a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1000 méteres kenucsapat - Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor - szintén harmadik lett.

Képaláírás

Vasárnap délelőtt a 200-as finálék során három elsőség, valamint egy-egy második és harmadik hely jutott a magyaroknak. A kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa Eb-sikere után ezúttal is nyert K-1-ben, mellette a Kadler Viktor, Beé István, Boros Gergely, Babella Balázs férfi kajakos és nagy meglepetésre a Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál összeállítású kenus kvartett vehetett át aranyérmet az eredményhirdetéskor.

A Paksy, Kovács, Fazekas és Patyi Melinda alkotta női kajaknégyesnek a kontinensviadalhoz hasonlóan ezúttal is csak második hely jutott a házigazda németek mögött, az egyetlen kétszázas bronzérem pedig Gyertyános Gergely (K-1) nevéhez fűződött.

Még egy lehetőség

Az európaiak számára a jövő májusi, milánói kontinensviadal jelenti az egyetlen pótkvalifikációs viadalt, ott számonként az első két hajó szerez indulási jogot. Az a kajakos, illetve kenus, aki Duisburgban begyűjtötte a kvótát, már nem harcolhat ki újabbat akkor sem, ha megfelelő helyen végez az Eb-n.

Kovács ötszázon is

Vasárnap délután az 500 méteres döntőkben nyert Kovács (ezzel 23. világbajnoki címét szerezte), a Kozmann György, Kolonics György kenupáros, valamint 200-as diadala után ismételt a Balázs, Horváth, Joób, Sarudi összeállítású kenus kvartett és győzött a Paksy, Fazekas, Keresztesi Alexandra, Benedek ezres négyes is. Az 500-as távon további egy ezüst (Paksy, Benedek) és két bronz (Kammerer, Kucsera és a férfi kajaknégyes Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor) jutott a magyaroknak.

"Előzetesen hat-hét győzelem megszerzését tűztem ki célul a csapat elé, amely a kilenc aranyéremmel alaposan túlteljesítette ezt, csak gratulálni tudok - mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. Az olimpiai számokban három első, valamint két-két második és harmadik helyet gyűjtöttünk, ez is több mint biztató."

Eloszlott aranyak

Angyal külön elégedett amiatt, hogy a három szakág elosztotta maga között a dobogós helyezéseket és bár a németek nagyon fogadkoztak, az aranyérmek számát tekintve ikszeltünk velük, ráadásul idegenben.

Az Európa-bajnoki ezüstök után, a világbajnokságon két egyéni aranyat is szerző Kovács Katalin elmondta, izgult a versenyek előtt, de szombati, ezres győzelme kicsit megnyugtatta

Elégedett klasszisok

"Abszolút nem voltunk csalódottak a szombati hatodik hely után, azt a pályát elrontottuk, és tudtuk, hogy mi volt a hiba. Ma már aztán minden úgy ment, ahogy kellett, fejben teljesen ott voltunk, ennek köszönhető a siker" - mondta Kolonics György, aki Kozmann Györggyel C-2 ötszázon elért győzelmével még a szövetségi kapitányt is alaposan meglepte.

"A németek és a fehéroroszok is nagyon jól mentek, de a mi teljesítményünk is elég jó volt. Szombaton nem voltam maradéktalanul elégedett, de most az vagyok. Nyertünk idén Vk-t, Eb-t és két vb-bronzot, hosszú, nehéz év áll mögöttünk" - mondta Kammerer Zoltán, aki Kucsera Gáborral két bronzot nyert, a kajak kettesek 500 és 1000 méteres távján.

A vb éremtáblázatának élmezőnye:

A magyar válogatott a házigazda németek mögött a második helyen végzett az összesített éremtáblázaton a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon. A vb-n csak ez a két nemzet tudott egynél több aranyérmet gyűjteni.

A vb éremtáblázatának élmezőnye:
Németország 9 A, 6 E, 3 B
Magyarország 9 A, 3 E, 6 B
Fehéroroszorzság 1 A, 2 E, 1 B
Oroszország 1 A, 2 E, 1 B
Szlovákia 1 A, 2 E, 1 B
Románia 1 A, 1 E, 1 B
Kanada 1 A, 1 E, 0 B
Nagy-Britannia 1 A, 1 E, 0 B
Franciaország 1 A, 0 E, 1 B
Spanyolország 1 A, 0 E, 1 B