Talmácsi negyedik a cseh futamon

2007.08.20. 11:44
Elképesztően fordulatos versenyen a vége sikerült a legrosszabbul Talmácsi Gábornak a 125 köbcentis motorosok cseh futamán. A legnagyobb rivális, a spanyol Hector Faubel nyerte a versenyt, így az összetettben tízpontos az előnye.

Az Apriliával versenyző Talmácsi az első időmérőn még második volt, a szabadedzést és a második időmérőt megnyerte a gyorsaságimotoros-világbajnokság cseh futamán. Utóbbit körrekorddal, neki egyedül sikerült 2:07 perc alá mennie a 125 köbcentis kategória versenyzői közül.

A vb-pontversenyben két ponttal vezet csapattársa, Hector Faubel előtt, aki a második helyet szerezte meg a gyakorláson. Talmácsi két versenyt nyert meg idén, előbb Katarban, majd a német futamon ért be elsőként.

Nagy bukás a bemelegítésen

Késve indult a futam, mert súlyos baleset szakította félbe a délelőtti bemelegítő edzést: a 250 kcm-esek között szereplő japán Szekigucsi Taro hatalmasat bukott, mentőhelikopterrel kellett elszállítani a pályáról. Az Apriliával versenyző, 31 éves pilóta óriási sebességgel beleszáguldott a néhány másodperccel korábban szintén bukott olasz Marco Simoncelli által otthagyott motorba, többször megpördült a levegőben, majd az aszfaltra csapódott. A versenyző mozdulatlanul feküdt a földön, amikor a mentőszemélyzet a helyszínre érkezett.

"Óriási fájdalmai vannak, de lélegzik, az élete nincs veszélyben" - mondta az egyik illetékes. Az orvosi stáb egyik tagja hozzátette: Szekigucsi súlyos agyrázkódást szenvedett.

Ketten elöl

A rajtja is jól sikerült Talmácsinak és szerencsére nem a vébében őt követő Faubel, hanem a peches Mattia Pasini jött el vele. A magyar vezetett. Majd megelőzte az olasz és fordítva, így ment ez a verseny feléig. Úgy tűnt, a két motoros kényelmes elnyre tett szert az üldözőkkel szemben, mögöttük a Sergio Gadea, Lukas Pesek, Faubel összetételű boly állt össze.

A lemaradók azonban egyre inkább felzárkóztak és innen lett nagyon izgalmas a verseny.

Fordulatok a végén

Majdnem végig Pasini haladt az élen, Talmácsi egy ideig még tartott a második helyet, hat körrel a vége előtt azonban megelőzte Faubel és csak a negyedik helyen versenyzett egy ideig. A két apriliás végig egymással küzdött.

Két momentum befolyásolta a végkimenetelt: három körrel a vége előtt Gadea kiesett a versenyből és olyan szerencsétlenül bukott, hogy Talmácsi centik híján beleütközött. Ezt elkerülte, de a visszaesést nem, negyedikként haladt. Az utolsó előtti körben Pasini is hibázott, így megelőzhette Faubel.

Az utolsó kör hozta a legtöbb fordulatot, a magyar harmadik helyről kezdte a hajrát. Néhány száz méterrel a vége előtt szorosan haladt Faubel mögött, meg is tudta előzni, de az utolsó kanyarban a spanyol visszatámadott, Talmácsi nem bírta az uolsó rohamot és csak negyedikként ért be.

A negyedik hely nem is lenne gond, de Faubel első helyezése azt jelenti,hogy tizenkét ponttal többet szezett és így tíz ponttal áll a magyar előtt az összetettben.

"Nagyszerű lett volna, ha sikerül a pódiumra kerülnöm, de ez ma nem jött össze" - mondta a verseny után Talmácsi, aki a levezető körben egy pillanatra megállt a C-szektorban ülő magyar szurkolók előtt, meghajolt, majd átdobta a kerítésen a cseh GP-re készült cirádás csizmáját. "Sajnos nem úgy ment a motor, mint pénteken és szombaton. A hajrában pont előttem bukott Gadea, majdnem át is mentem rajta. Aztán az utolsó métereken már nem tudtam gyorsítani és végül Pesek is megelőzött. Így is értékes vb-pontokat szereztem. Érdekes: Spanyolországban megvertem a hazai versenyzőket, itt Brnóban pedig, ami nekem számít hazai pályának, a spanyol riválisom győzött le."

Gyorsaságimotoros-világbajnokság, cseh futam

125 kcm (19 kör, 102,657 km): 1. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 40:57.408 p 2. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 40:57.478 3. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 40:57.630 4. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 40:57.680 5. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 41:05.015 6. Pol Espargaro (spanyol, Aprilia) 41:09.474
A vb-pontverseny állása a 11. futam után (még hat van hátra): 1. Faubel 179 pont, 2. Talmácsi 169, 3. Pesek 129, 4. 4. Kojama 129, 5. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 119, 6. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 105
250 kcm (20 kör, 108,6 km): 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 41:04.954 p 2. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 41:12.662 3. Mika Kallio (finn, KTM) 41:16.061 4. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 41:18.356 5. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 41:18.898 6. Aojama Hirosi (japán, Honda) 41:18.943 ...19. Tóth Imre (Aprilia) 42:58.752
A vb-pontverseny állása a 11. futam után (még hat van hátra): 1. Lorenzo 216, 2. Dovizioso 186, 3. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 176,...27. Tóth 1
MotoGP (22 kör, 118,866 km): 1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 43:45.810 p 2. John Hopkins (amerikai, Suzuki) 43:53.713 3. Nicky Hayden (amerikai, Honda) 43:58.910 4. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 44:01.610 5. Chris Vermeulen (ausztrál, Suzuki) 44:03.113 6. Loris Capirossi (olasz, Ducati) 44:05.173
A vb-pontverseny állása a 12. futam után (még hat van hátra): 1. Stoner 246 pont, 2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 186, 3. Pedrosa 168

Körről körre

1. kör: Kissé szoros volt a rajt, de Talmácsi magabiztosan jött el elsőként. A csapat- és vetélytárs Faubel a második a kör végén.

2. kör: Pasini megelőzi Talmácsit, a lényeg azonban az, hogy Faubel a magyar mögött legyen.

3. kör: Talmácsi és Pasini elhúzott az üldözőktől, Faubel leszakadt és a magyar támadja a vezető helyen motorozó olaszt.

4. kör: A célegyenes végén Talmácsi támadott, ekkor még sikertelen volt, de két kanyarral a később elment Pasini mellett és elkezdte leszakítani az olaszt. A cseh Pesek a harmadik, Faubel visszaesett.

5. kör: Talmácsi és Pasini másfél másodperccel vezet az üldözők előtt, de Pesek zárkózik. A magyar biztosan az élen.

6. kör: Változatlan a helyzet az élen, 2. Pasini, 3. Gadea.

7. kör: Pasini ismét megelőzte a magyar motorost.

8. kör: Gadeáék közelítenek az élen haladó kettőshöz.

9. kör: Pasini még mindig az élen, de Talmácsi próbálkozik a visszaelőzéssel. Nagyon közel van hozzá, de nem elég gyors a motorja.

10. kör: Az első kettő mögött hármas üldözőboly halad: Gadea, Pesek, Faubel. Gadea egyre közelebb Talmácsihoz. A kör végére egybeolvadt a két csoport.

11. kör: Talmácsi Pasinit támadja, a magyart meg Gadea. Két kanyarral később azonban Talmácsi elmegy Pasini mellett, újabb négy kanyar és az olasz visszaelőz, sőt, Gadea is beér Talma elé.

12. kör: Pasini, Gadea, Talmácsi a sorrend a kör elején, a magyart Pesek támadja a harmadik helyért, majd ő szerzi meg a második pozíciót, miközben Pasini visszaesik a harmadik helyre..

13. kör: Kedvezőtlen fordulat: Talmácsi a negyedik helyre esett vissza, ami még kellemetlenebb, Faubel is megelőzte, sőt felért a második helyre. Nagyon nagy a küzdelem.

14. kör: Talmácsi a harmadik helyre lépett fel, Faubelt szorította le onnan, a vezető Pasini egyre jobban elhúz.

15. kör: Faubel küzd a dobogóért, megelőzi Talmácsit, de még a körön belül a magyar újra a harmadik. Pasini és Gadea küzd az első helyért.

16-17. kör: Egy riválissal kevesebb, de ez majdnem Talmácsi versenyébe került. Gadea kiesett előle és ahogyan bukott a motorral, a magyar majdnem beleütközött. Ez azonban megzavarta, kiesett az üzemből és Faubel és Pesek is elment mellette, most csak a negyedik. 1. Pasini, 2. Pesek, 3. Faubel, 4. Talmácsi.

18. kör: Változik a sorrend, Faubel már a második, Pasini meginog, így elmehet mellette Faubel, ami nagyon rossz Talmácsinak, ráadásul ő beragad az olasz mögé.

19. kör: Az első helyért küzd Talmácsi, Faubel előtte, de nagyon szorosan mögötte, megelőzi. Azonban Faubel visszatámad, Pasini és Pesek is elmegy a magyar mellett, Talmácsi a negyedik. Negyedikként fut be.