Faubel Alonsót játszik Talmácsi ellen

2007.09.04. 15:57
A 125 köbcentis motorosok világbajnokságában vezető Talmácsi Gábort okolja misanói bukásáért Hector Faubel, és burkoltan célozgat csapatfőnöküknek, Jorge Martineznek: helyezze őt az istállóban a magyar elé.

Hibáztatja Talmácsi Gábort misanói bukása miatt csapattársa, Hector Faubel. A gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentisei között spanyol pilóta az utolsó előtti körben ütközött Simone Corsival, bukott, ám szerinte a balesetet Talmácsi okozta.

"Egész évben azt mondtam, néhányan vadásznak rám a pályán, hát most megtaláltak. Corsival együtt fékeztem, de egy ütést éreztem a motoron, ami miatt képtelen voltam elkerülni, hogy ütközzek vele. Annak a pilótának a hibája volt, aki mögöttem jött, ő lökött meg" -írja saját honlapján és nem mondja ki a vádlott nevét, de egyértelmű, Talmácsira gondol.

Faubel felállt, befejezte a futamot, de csak 16. lett, pontot nem kapott, így márkatársa megelőzte a vb-összetettben, amit tíz egységgel vezet.

Közvetlenül a leintés után a betegen versenyző magyar úgy emlékezett, Corsival ért össze a gépe, de hangsúlyozta, kívülről biztosan jobban meg lehetett ítélni az esetet.

Többször visszanézve a videófelvételeket, egyértelmű, Corsival nem akadhatott össze, és az is biztosnak tűnik, hogy Faubellel sem, csak nagyon közel voltak egymáshoz. Mivel a legjobb, szinte szemközti kameraállást kevésszer játszották vissza, illetve, mert Talmácsi és Faubel is éreztek koccanást, elképzelhető, tényleg volt kontakt, de az sem lehetett Talmácsi hibája. A jobbkanyarhoz közelítve egyértelműen Faubel mellett volt a gépe, nem fékezett túl későn, tiszta manőverénél a spanyol volt az, aki már vesztett helyzetben ráhúzta a kormányt.

Faubel és a spanyol sajtó természetesen másképp látja, a vb-második utolsó mondatát olvasva az F1-es Fernando Alonso-Lewis Hamilton párbaj juthat eszünkbe. A különbség csak annyi, hogy ott a kétszeres világbajnokban van annyi kurázsi, hogy kimondja, Hamiltonnal van baja.

"Jobban hiszem, mint valaha, hogy világbajnok leszek, de remélem, valaki megoldja ezt a bonyolult helyzetet" - nyilatkozta Faubel. Reménykedése persze egyértelmű célzás spanyol csapatfőnökének, Jorge Aspar Martineznek, segítse inkább őt a vb-címhez.

Talmácsi magyarázza a misanói esetet (fotó: Joó Gábor)

Az istálló két szerelőbrigádja között is volt nézeteltérés a bukás pillanatában, de ők megnyugodtak, miután visszanézték az ismétléseket.

Összességében pedig az eset elemezgetésének semmi értelme, a futamot követően fel sem merült, hogy bárki is szabálytalan lett volna, a versenybírók egy pillanatig nem gondolkoztak a versenybaleset kivizsgálásán.