Árpád
-2 °C
3 °C

Két magyar bronz eddig a szolnoki lábtollasvébén

2007.10.12. 15:16
Hétfőn a csapatok közt dőlt el a dobogós helyezések sorrendje a Szolnokon zajló világbajnokságon. Az ősi kínai sport modern változatát a kínaiak és a vietnamiak űzik mesterfokon, de a jelek szerint a magyar versenyzőknek is van mire büszkének lenniük.

Eddig a várakozásnak megfelelően szerepelnek a magyar játékosok az 5. Lábtoll-labda-világbajnokságon, ami ezekben a napokban zajlik Szolnokon, a Főiskolai (volt Olajbányász) Sportcsarnokban. A Magyar Láb-toll-labda-szövetség szervezte világversenyen hétfőn a férfi és női csapatok mérték össze tudásukat, a délutáni döntőkbe mondhatni a papírforma szerint jutottak a csapatok.

Az érmekért a nőknél is és a férfiaknál is ugyanabban a felállásban küzdöttek meg: a bronzérmekért a magyar A és B válogatottak, míg az aranyérmekért a kínai és a vietnami csapatok léptek pályára. Magyarország egyébként házigazdaként két csapatot indíthatott a vébén, ez a szabályozás azonban jövőre megváltozik, a viatnami világbajnokságon már a rendező ország is csak egy csapattal indulhat.

Két magyar bronz

A délután négykor kezdődő döntőkben elsőként a két magyar női csapat közt dőlt el a bronzérem sorsa. Az A válogatottból pályára lépő Nagykanizsa ZSE három játékosa - Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota és Végh Dóra - magabiztosan, két szettben múlta fölül az Újszászi VVSE trióját, így Kapás Ágnes, Szabó Nóra és Varga Rita be kellett érjék a negyedik helyezéssel. A B csapat így is büszkén tudhatja maga mögött többek között a makaói és a hongkongi, valamint a szintén erősnek számító német csapatot.

Hétfői képek

A női bronzmeccs után a férfiak következtek, a dobogó harmadik fokáért szintén házidöntő zajlott. A nagykanizsai lábtollasozók itt is hozták a formát, az A-csapatból pályára lépők (Hartai Attila, Takács Endre és Barócsi Andor) két szettben győzték le az újszásziakból álló B-csapat hármasát. (A negyedik helyezést elérő Bogár László, Kézér Zsolt és Boros Péter a hongkongi, a német és a finn játékosokat tudhatják maguk mögött.)

Egy kínai és egy vietnami arany

A két igen látványos mérkőzést tartogató este akrobatikus izgalmai először a nőknél csúcsosodtak ki, a címvédő kínai csapat a párosban és egyéniben remeklő vietnamiakkal mérkőzött meg. Talán itt érdemes előbb megemlékezni a nap egyik korábbi nevezetes mozzanatáról, arról, hogy az egyenesági selejtezőkben a kínaiakkal szembekerülő magyar A válogatott egy szettet elnyert a világ legjobbjaitól. A csarnokban szinte megállt a levegő, minden szem európa legjobbjaira szegeződött, végül persze a lábtollas hazájából érkezők nem hagytak kétséget afelől, hogy a döntőben a helyük. A döntőben, ahol aztán alaposan megizzasztották őket a kisebb termetű vietnami versenyzők is, így három hosszú szettben tudta csak hozni ötödik vébé győzelmét a kínai női csapat.

A tapasztalat szerint minden aranyért zajló lábtollasdöntő háromszettes, és így volt ez az este második csúcsánál, a férfi csapatok döntőjénél is, amit magyar bíró, Hartyányi Dániel vezényelt le. A férfiaknál a címvédő vietnami csapat, négy vébé elsőség magabiztosságával állt ki a címkövetelő kínaiak ellen. Feltehetőleg igen meglepődtek, amikor az ellenfél az első szettet viszonylag simán megnyerte, majd a másodikban is vezetésre állt, felvetve azt a lehetőséget, hogy esetleg mégsem lesz három menetes a döntő.

Klikk a képre!

Hiába buzdította azonban a lelátóról honfitársait Hsziao Min, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, a nemzetközi lábtollasszövetség elnöke, nem született meglepetés. A délkelet-ázsiai csapat ugyanis megrázta magát és előbb hosszabbításban megfordította a második szett eredményét, majd a feltehetőleg elfáradt, egyre görcsösebben játszó kínaiak ellen hozni tudta a harmadik játszmát, így 2-1 arányban megvédte világbajnoki címét.

Éremesélyek

Az éremtábla első helyén tehát jelenleg Kína és a Vietnam osztozik egy-egy arannyal és ezüsttel, míg a harmadik helyen a magyarok állnak két bronzzal. Kedden a női és férfi egyéni döntőkre kerül sor, a korábbi vébékre visszatekintő esélylatolgatás szerint a férfiaknál vietnami, a nőknél kínai versenyző végezhet a dobogó tetején, de a minimum bronzesélyes magyarok még okozhatnak meglepetést.

Pár szó a játékról

A labdajátékok csoportjába tartozó mozgalmas, látványos csapatjáték célja, hogy a speciális alakú, részben tollból készült labda a háló felett úgy kerüljön át az ellenfél térfelére, hogy az ellenfél azt ne tudja visszaadni. A labda a kezek kivételével minden testrésszel érinthető, de elsősorban lábbal passzolják, emelik levegőbe, ütik az ellenfél térfelére. A pálya 11,88 méter hosszú és 6,10 méter széles, középen a nőknél 1,50 méter, a férfiaknál 1,60 méter magas hálóval van két térfélre osztva. Egy szett - csakúgy mint régebben az asztaliteniszben - 21 nyert pontig tart, a meccs megnyeréséhez két szettet kell megnyerni. A láb-toll-labdázás versenyeit a könnyű labda miatt általában teremben rendezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?