Talmácsi: A célvonalon majdnem felrobbantam

2007.11.06. 19:51
A hétvégi valenciai verseny után világbajnoki címet szerző magyar motoros, Talmácsi Gábor kedd kora délután tért Budapestre, és elmondta, nem gratulált neki csapattársa, a spanyol Hector Faubel, de akkor lepődött volna meg, ha megveregeti a vállát. Büszke arra, hogy az egész szezon alatt egyszer sem hibázott, legutóbb csak önmagával foglalkozott, nem tudta felidegesíteni Faubel még akkor sem, amikor összeértek. Szponzorától megkapta azt a motort, amelyikkel elérte élete, egyszersmind a magyar motorozás legnagyobb sikerét.

Ekkora felhajtás sikeres magyar sportoló hazatérését még nem előzte meg az utóbbi évtizedekben, így joggal vetődhetett fel a kérdés a kollégák közt, hogy a Wembleyben győztes magyar futballcsapatot, Puskásékat, vagy a helsinki aranyvonattal érkező olimpikonokat fogadta utoljára nagyobb felhajtás, mint most a gyorsasági motorosok világbajnokát, Talmácsi Gábort. Nemcsak a reptéren várták rajongók százai, hanem a belvárosi szálloda előtt is.

"Láttam már a repülőn a futam felvételét, de a közvetítés hangja nélkül. Nyugodtan mondhatom, hogy kívülről tényleg más volt, mint belülről" - nyitott Talmácsi.

Hazatérés

Válságértekezlet is volt Ausztrália után

"Talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy az egész szezon alatt egyszer sem hibáztam. Amikor Angliában kiestem, akkor sem én voltam a hibás, hanem megállt alattam a motor. Mélypontra az ausztrál verseny után kerültem, akkor egy rögtönzött értekezletet tartottunk is a mérnökökkel, szerelőkkel, min kellene változtatni, hogy Malajziában már gyorsabb legyek, ne pedig a nyolcadik helyen araszoljak. A megbeszélés, azt hiszem, jól sikerült, a beállításokat jól eltaláltuk, ennek köszönhetően nyertem, és lett esélyem a végső győzelem megszerzésére" - értékelt.

A magyar versenyző úgy véli, csapattársa, a spanyol Hector Faubel nagyot hibázott akkor, amikor felfedte előre a taktikáját, mert így könnyebb volt felkészülni ellene. Ő sohasem beszélt arról, milyen felfogásban versenyez majd, de minden lehetőségre felkészült, arra is, hogy menet közben kell esetleg váltania.

"Utólag annyit mondhatok, nem akartam mindjárt az elején elszakadni az üldözőktől, mert akkor még korábban jön rám Faubel, és még korábban kezd el idegesíteni. Különösebben azonban nem foglalkoztatott, mert csak magamra akartam figyelni, mind pszichésen, mind fizikailag. Még azzal sem tudott felbosszantani, hogy belém jött."

A huszonhat éves Talmácsit nem érte meglepetés, hogy a futam után nem gratulált neki csapattársa, igazán akkor lepődött volna meg, ha megveregeti a vállát.

Mindenki rá ürítette a poharát

"Bárcsak mindenki megérezhetné azt az érzést, amikor átfutottam a célvonalon. Akkor van legmagasabban az adrenalinszintem, majdnem felrobbantam a boldogságtól. Nem, nem lehet szavakba önteni, még most sem találtam meg a megfelelő kifejezést. Négy vagy öt órán keresztül nyilatkoznom kellett, le sem vehettem magamról a bőrruhát, aztán a célegyenes végén lefotózták a három kategória bajnokait. Na akkor éreztem, hogy teljesült az álmom, hiszen mindig a világbajnoki címre vágytam."

Az esti fogadáson sokan gratuláltak neki, a tavalyi 125-ös világbajnok Alvaro Bautista köszöntése esett neki a legjobban, aki szót kért, és Talma egészségére ürítette a poharát. "Válaszul annyit mondtam neki, hogy a jövő évi világbajnokra igyunk. Azt csak itt, nektek teszem hozzá, hogy csak akkor legyen világbajnok, ha én nem a 250-esek közt indulok."

Ezzel kissé nyitva hagyta a kaput, melyik kategóriában fog versenyezni, hiszen a szerződése alapján még a legkisebbek közt, vagyis a nyolcadlitereseknél állt rajthoz 2008-ban, utána lép feljebb.

Nézze meg képeinket

Utalt még arra is, hogy a spanyol szurkolók nagyon kedvesen fogadták, nem is számított rá, hogy ennyien köszöntik, és nagyon sokan kértek tőle autogramot, nem akarták kicsavarni a nyakát, amit itthon - alighanem - sokan szívesen megtettek volna Faubellel.

Harcos, céltudatos, kemény

A menedzser, Stefano Favaro előre elnézést kért, pontosan tudta, hogy lesz olyan része a mondandójának, amikor előtörnek könnyei. "Januárban adtam Gábornak egy levelet, amelyikben azt írtam, hogy az utolsó versenyen, az utolsó körben, az utolsó kanyarban lesz világbajnok. Bejött a számításom."

Favaro a kezdetről elmondta, hogy véletlenszerű volt a találkozásuk, de mégsem az. Azonnal meggyőzte őt a magyar motoros jelleme, hozzáállása, magára ismert benne. "Harcos, céltudatos, kemény, ez jutott eszembe róla. A januári mínusz öt fokban láttam őt körözni, akkor arra gondoltam, hogy vagy full bolond, vagy egy nagyon jó versenyző."

Favaro szerint most jött el az ünneplés ideje, de védencének már csütörtökön Milánóba kell utazni a szponzorokhoz, tizenkilencedikén pedig már Jerezben tesztel. "Higgyétek el nekem, hogy ez csak a kezdet. Higgyétek el, ezt nem egy bolond olasz mondja, higgyétek el, most kezdődött csak a sorozat."

Talmácsi a Fordtól autót kapott, a MOL pedig elhozta neki a motorját, amit megvásárolt neki. Ez a motor nem az idei legjobb fejlesztésű, ezért nőhet különösen a szívéhez, és ezért különösen értékes a siker.