A világbajnok ellen tényleg a csúcsforma kell a kézi vb-n

2007.12.12. 11:21
A női kézilabda-válogatott a címvédő oroszokkal találkozik a franciaországi világbajnokság negyeddöntőjében. A szövetségi kapitány által a legfontosabb meccsnek tartott összecsapáson csak csúcsformában lehet esélye Görbiczéknek.

A magyar női kézilabda-válogatott a Franciaországban zajló világbajnokságon a középdöntő utolsó csoportmeccsén az eddigieknél jóval gyengébb játékkal, ötgólos vereséget szenvedett Dél-Koreától. Miután a csoport utolsó meccsén a románok legyőzték a németeket, a magyar csapat a csoportjában a harmadik helyen zárt.

Ez azt jelent, hogy Németh András együttese a negyeddöntőben a másik csoport második helyén végző, nem mellesleg címvédő oroszokkal játszik a legjobb négy közé kerülésért. Ezt leginkább maguknak köszönhetik Görbiczék, hogy a folytatásban nem a könnyebben verhető Angolával vagy a rossz formát mutató házigazdával mérkőznek.

"Előzetesen nem lehetett számolni, de természetesen, Angolának mindenki jobban örült volna. Megpróbálunk felkészülni az orosz csapatból, és játszani vele egy jó meccset a párizsi Bercy-csarnokban" - mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány, aki roppant mérges volt a koreaiaktól elszenvedett vereség után, és már előre jelezte, lesznek akik hozzáállásuk miatt a folytatásban kevesebb szerepet kapnak majd.

A magyar és az orosz válogatott utoljára augusztus 18-án Győrben csatázott, akkor úgy lett 32-32 a végeredmény, hogy a házigazda a szünetben még 19-12-re vezetett. Az eddigi 21 egymás elleni párharcból hatot nyertek a magyarok, négyszer döntetlen lett, míg a rivális 11-szer diadalmaskodott, a gólkülönbség 585-580 magyar szempontból. Amennyiben a jogelőd szovjet együttes elleni mérleg is szerepel a kimutatásban, még rosszabb a mérleg: 81 mérkőzésből 28 győzelem, 8 döntetlen és 45 vereség, 1290 lőtt és 1410 kapott gól.

"Szó sincs arról, hogy elégedettek lennénk a nyolc közé jutással. Az oroszok ellen is úgy lépünk pályára, hogy nyerni szeretnénk. Fel kell rázni a csapatot, mert hiszem, hogy jó játékkal, megfelelő összpontosítással ez a magyar csapat bárkit legyőzhet" - mondta Németh András, aki már korábban kijelentette, a negyeddöntő az egyik legfontosabb találkozó a vb-n.

A folytatásban tehát a magyar együttesre az oroszok várnak, míg továbbjutás esetén a francia-román párharc győztese lehet az ellenfél a döntőbe kerülésért. A románok így nem biztos, hogy jól jártak a németek legyőzésével, hiszen így a negyeddöntőben a házigazdák várnak rájuk, míg esetleges sikerük után vagy a címvédővel, vagy a csoporttalálkozók során őket legyőző magyar együttessel találkozhatnak.

Ugyanakkor a németekről se mondható, hogy jól taktikáztak, bár Angola tűnik a legkönnyebb vetélytársnak, de továbbjutásuk után az Európa-bajnok norvégok következhetnek.

A további program

csütörtök, negyeddöntők:
Németország-Angola 13 ó
Oroszország-MAGYARORSZÁG 15:30 ó
Norvégia-Koreai Köztársaság 18 ó
Románia-Franciaország 20:30 ó

péntek:
a 11. helyért: Lengyelország-Macedónia 18:15 ó a 9. helyért: Spanyolország-Horvátország 20:45 ó
szombat:
az 5-8. helyért: a norvég - dél-koreai és az angolai-német párharcok vesztesei a román-francia és a magyar-orosz párharcok vesztesei (kezdési időpontok: 10 ó, 12:30 ó)
elődöntő: a norvég - dél-koreai és az angolai-német párharcok győztesei a román-francia és a magyar-orosz párharcok győztesei (kezdési időpontok: 15 ó, 17:30 ó)

vasárnap:
a 7. helyért, 9 ó az 5. helyért, 11:30 ó a 3. helyért, 14 ó döntő, 16:30 ó
Valamennyi találkozót Párizsban, a Bercy-csarnokban rendezik.