Schmitt Pál az olimpia után is maradna a MOB elnöke

2008.01.04. 10:23
A kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál korábban úgy gondolta, hogy 2009-ben búcsúzik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki tisztétől, most módosított álláspontján, továbbra is szeretné vezetni a testületet. Schmitt úgy véli, hogy az élsportolói gárda elöregedett, a doppingellenőrzéseknél viszont nem lehet gond.

"Már nem vagyok a Fidesz alelnöke és újra örömet jelent a MOB irányítása, újra arra összpontosíthatok amihez értek: a sportra" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában.

Csak abszurd esetben távozna

A magyar sportvezető kijelentette, a pekingi olimpiát követő, 2009 májusában esedékes tisztújító közgyűlésen ismét jelölteti magát az elnöki posztra. Ebben csak az az abszurd eset gátolhatja meg, ha a kínai fővárosból egy aranyéremmel és négy doppingesettel tér haza a magyar küldöttség.

Az újbóli jelölési szándék azért is kelthet meglepetést, mert Schmitt az Indexnek alig több mint egy éve kifejtette: már van utódjelöltje, ám nem nevezte meg, kire gondolt. "Az érintett tud róla, hogy neki szánom a marsallbotot. Magánbeszélgetésekben már meg is neveztem őt, de nem szeretném, ha úgy állítanák be, mintha az én emberem lenne, és gyorsan meg is támadnák emiatt. Ezért nézzék el nekem, ha most csak annyit mondok, olimpiai bajnokról van szó, de hogy melyik sportágban nyert, azt hadd feddje egyelőre jótékony homály. Annyit mondhatok, hogy vezetési gyakorlata van."

Schmitt újbóli szerepvállalását az is indokolhatja, hogy a 2006-os önkormányzati választások után több jobboldali, városvezető politikus is MOB-tag lett, így kényelmes többségbe került, és szinte biztosan megválasztaná a tagság. Talán csak az lehet a kérdés, lesz-e kihívója, vagy egyedül áll a szervezet elé.

A MOB elnöki posztját 1989 óta betöltő Schmitt úgy érzi, nem lehet gond a doppingvizsgálatokkal, hiszen a jelenleginél jobban már nem biztosíthatja be magát az olimpiai bizottság. Újévi köszöntőjében célzott is arra, hogy a versenyzők fogadják el az ellenőrzések szigorát.

Három sportágban bízva

Az elnök a magyar élsport jelenlegi helyzetét roppant nehéznek tartja, de még ennél is jobban fél a jövőtől. Szerinte nem a 2020-as olimpia rendezésével, hanem a mai fiatalok sportra történő nevelésével kellene foglalkozni. "Pekingi éremesélyeseink már Athénban is ott voltak, ami jól mutatja, hogy elöregedett az élgárdánk".

"Az utóbbi három olimpián az aranyérmeink kétharmadát a kajak-kenu, vívás, úszás hozta, így esélyeseink kudarca nagy mértékben ronthatja a csapat szereplését is. A magyar sport mondhatni kivérzett, aminek legfőbb oka, hogy a rendszerváltás óta eltelt tizennyolc évben, a hatalmon lévő öt kormány a GDP mindössze 0.2 százalékát fordította a sport finanszírozására".

A korábbi háromszor hetes esélyeit ezúttal háromszor hatosra módosította, azaz hat-hat arany-, ezüst- és bronzérmet remél az idén augusztusban kezdődő pekingi olimpián.