Szávayt megverték az Ausztrál Openen

2008.01.15. 09:08
Még el sem kezdődött, és máris véget ért. A 20. helyen kiemelt magyar versenyző hajtós meccsen, három szettben kapott ki az orosz Makarovától. Szávay Ágnes tavaly őszi sérülése óta nem tudott éles meccset nyerni egyesben.

A sokkal lentebb, 110.-ként rangsorolt Jekatyerina Makarova az első szettet még 6:3-ra elveszítette, a következőt és az azután következőt azonban ha óriási csatában is, de megnyerte, 6:4-re és 7:5-re. Ráadásul az első játszmában is 1:3-ról kellett kapaszkodnia 2007 magyar sportolónőjének, de ekkor még összejött az öt gém zsinórban. Az összecsapás a továbbiakban is úgy nézett ki, hogy Makarova meglépett, Szávay meg loholhatott utána. A második szettben 4:1-re és 5:2-re is vezetett az orosz - közben egy gémben 0:40-ről brékelt -, a harmadikban 4:1 és 5:3 után a továbblépésért adogatott. Innen még visszajött a torna 20. kiemeltje, de csak időlegesen.

Ausztrál Open - I. forduló
Szávay Ágnes 0 6 4 5 0 0
Katarina Makarova 0 3 6 7 0 0

Ezzel Szávay Ágnes az elsők közé került, akik kiemeltként búcsúra kényszerültek. Társa a bajban Gold Coast-i párospárja, Dinara Szafina, aki nem bírt a német Sabine Lisickivel, Vera Zvonarjova, aki elbukott a japán Ai Szugijamával szemben, és Julija Vakulenko, akit az orosz Jelena Vesznyina vert meg.

Az igazsághoz tartozik, hogy Szávay Ágnesnek a hatalmas ranglista-különbség ellenére eleve nem volt könnyű dolga, hiszen a hozzá hasonlóan 19 éves, fél esztendővel idősebb orosz dettó a feltörekvő tehetségek közé tartozik. Egy példa: 2007 utolsó Grand Slam-tornáján, az amerikai nyílt teniszbajnokságon a harmadik fordulóig jutott, azaz befért a legjobb harminckettő közé. Azok után, hogy Szávayt megverte, erre most is megvan minden esélye.

A magyar versenyző előkelő pozíciója egyelőre annak ellenére sincs veszélyben, hogy tavaly őszi sérülése óta nem tudott éles meccset nyerni egyesben. A 2007-es Ausztrál Openen nem gyűjtött pontot, nincs mit elveszítenie. Szávay 2008 első versenyén, a Gold Coast-i tornán furcsa módon még 2007-ben kapott ki: az első fordulóban az ukrán Fedak parancsolt neki megálljt három szettben. Az első felvonást akkor is Szávay nyerte, de úgy látszik, nincs szerencséje mostanában a szlávokkal.

Vagy mégis van, hiszen ugyanott ugyanakkor Dinara Szafinával az oldalán a páros versenyt megnyerte. Erre Melbourne-ben is tehet egy kísérletet: a megint csak szláv Marija Kirilenkóval fut neki a versenynek - mindkettejüket a legjobb harminc között jegyzi a vonatkozó ranglista, így 11. kiemeltként kezdhetnek -, igaz, az első körben máris nagyágyúk foga fáj rájuk, úgymint a kiemeletlen Davenport-Hantuchova duóé. Kirilenkónak amúgy van még dolga egyesben is, egyelőre három szettben elintézte az amerikai Meilen Tut.