Djokovics elintézte a meglepetésembert

2008.01.27. 19:37
A világranglista-harmadik szerb versenyző négy szettben verte a Muhammad Ali-kinézetű francia Tsongát az Ausztrál Open döntőjében. Roger Federer királysága komoly veszélyben van.

Az ausztrál nyílt teniszbajnokságot a világranglista 38. helyéről kezdő Jo-Wilfred Tsonga lendülete a spanyol Nadal elődöntős legyőzéséhez még elegendő volt, de a samprasian dinamikus teniszt játszó Novak Djokovics megzabolásához már nem. Az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi döntője előtt papírformáról nem volt értelme beszélni, hiszen azok, akik egyképpen csodateniszt bemutatva eltakarítják a másodikként rangsorolt Rafael Nadalt, illetve a világelső Roger Federert, nyilván tökéletes formában vannak és egyenlő esélyekkel állnak ki egymás ellen. Tsonga és Djokovics egyébként még soha nem mérkőzött.

Hirtelen berobbanás

Nemcsak ez az egyetlen érdekessége volt a párosításnak. Hanem az is, hogy Tsonga ez ideig egyetlen árva ATP-tornát sem nyert meg. Djokovics hét ilyennel büszkélkedhetett. A szerbnek volt egy Grand Slam-döntője is, tavaly csak a US Open fináléjában kapott ki Roger Federertől, akit nem sokkal előtte legyőzött, jókora meglepetésre. Djokovics legjobb melbourne-i eredménye eddig a tavalyi negyedik forduló volt, Tsonga még meg sem tudott melegedni a főtáblán, egyszer játszott itt, akkor kiesett az első fordulóban.

Így nyert Djokovics. Kattintson!

Ehhez képest persze utóbbinak nem kevesebb, mint három top 10-es teniszezőt kellett eltakarítania az útjából. Sorrendben Andy Murrayt (9. kiemelt), Sam Warburgot, Guillermo Garcia-Lopezt, Richard Gasquet-t (8.), Mihail Juzsnijt (14.) és Rafael Nadalt (2.). Tsonga egyébként mindjárt 23 éves, idősebb tehát, mint Djokovics (aki még csak húsz), a fene se tudja, hol volt eddig.

Az is igaz, voltak már hirtelen berobbanások - mint a brazil Gustavo Kuertené, aki a hatvan-valahányadik ranglistahelyről nyert Roland Garrost 1997-ben, és meg is ragadt a világ élmezőnyében -, a teniszrajongó közvélemény mégis kitörő örömmel fogadja az ilyen fejleményeket. Pláne egy olyan időszakban, amikor évek óta a svájci Federer dominál a salakot leszámítva minden borításon, hol viszont a már említett Nadal verhetetlen szinte.

Az igazi szenzációt Tsonga győzelme jelentette volna - de ehhez Novak Djokovicsnak is volt egy-két szava. Az első szettet még magáévá tudta tenni a francia (6:4 lett), a másodikban viszont ugyanilyen eredménnyel egyenlített a szerb. A harmadikat 6:3-mal tette el Djokovics, a negyedikben a rövidítésig küzdöttek a felek, amelyben már egyértelműen a szerb klasszis dominált. 7-2-re vitte a tiebreaket, 7:6-ra a szettet. A vége tehát 4:6, 6:4, 6:3, 7:6.

Kétszer annyi pénz

Novak Djokovics mindenekelőtt azzal kerekedett ellenfele fölé, hogy mind az első, mint a második adogatásaiból több pontot szerzett, de különösen a hálónál érezte magát elemében, 43 kísérletéből 34 eredményesen végződött. Érdekes az is, hogy a szerb versenyző egyetlen szettet sem veszített Melbourne-ben két hét alatt, mindaddig, amíg Tsonga ma el nem vette tőle az elsőt.

Djokovics mindenesetre újfent bebizonyította, komolyan számolni kell vele az elkövetkezendő években. Könnyen lehet, hogy véget ér Federer évek óta tartó országlása. Hogy Tsonga teljesítménye egyszeri fellángolás volt, vagy stabilan megveti lábát a top 10 környékén, még nem tudni. Ami fix, hétfőtől a 18. helyen áll a randglistán. Szintén nem mindegy: ezzel a döntővel konkrétan megduplázta eddigi, nem egészen 500 ezer dolláros keresményét.