Férfias játékok, avagy alkar a szájban

2008.02.03. 23:42
"Itt lehet megfejelni az ellenfelet", ez volt az egyik kulcsmondata a II. Cellect Aréna Kupának. A másik ez: Anya, miért bántottak volna? A két mondatban benne van az amerikai foci lényege: erő, férfiasság, keménység. Titkos vonzalom az ütközések és a labda iránt, arénafocsi, riport. És vasárnap késő este Super Bowl.

Kint állunk: az egyik öltözőből iszonyatos üvöltés szűrődik ki, a mellette lévő, üvegfalas szobában némán ül egy másik csapat. Közben szűk fehér nadrágban jönnek hatalmas testű férfiak, amiről eszembe jut egy nő véleménye korábbról: az amerikai fociban van valami izgató, ahogy ezek a szűk nadrágos macsók egymáson hemperegnek. Ezen a homoerotikus vonalon könnyedén tovább lehet lépni, a megkérdezett játékosok az agressziót és a férfias viselkedést emelték ki a legtöbbször arra a kérdésre, hogy miért szeretik a játékot. Pedig jöttek küzdősportokból, fociból, kosárlabdából, találkoztunk gerelyhajítóval is, és mégis mindenki ezeket mondja. És nem azért, mert mindegyik agresszív állat, hanem inkább azért, mert ez a harcosok klubja, csak itt az elkapók jóképűek.

Anya, miért bántottak volna? Képek a mérkőzésekről

Második alkalommal rendezték meg az Aréna futballkupát, ami az amerikai foci teremváltozata, 7-7 fő játszik két tízperces félidőt. A játék sokban különbözik a kinti változattól, pörgősebb és gyorsabb, az edzők is több játékteret engednek az irányítóiknak. A döntőbe jutó Budapest Titans edzője, Balu alsónadrágban meccsel, mert megígérte a játékosainak siker esetére. Mindenesetre furán néz ki, de ő már a jó tíz évvel ezelőtti első magyar amerikaifoci-csapatban, a Budapest Cowboysban is játszott, megengedheti magának.

The name of the game: football

"A gyorsaság és a szórakozás" - foglalta össze nekünk az arénafoci lényegét a Wolves juniorcsapatának egyik edzője. Ez utóbbi a hihetetlen gyosan fejlődő sportág legjobb utánpótláscsapata, 16-19 évesek, és az osztrák juniorválogatott meghívta őket egy hétre közös edzőtáborozásra. Az öreg Wolvest is megszorongatták.

Az amerikaifutball-szezon előtt állunk, ilyenkor néhány csapat már edz, sokan még nem, de a téli időszakra is kell a játék, és erre az arénafoci a legalkalmasabb. A kézilabda-méretű pálya két végében a megszokott gólterület található, a játékteret felosztották 5 yardos egységekre, tehát minden olyan, mint kint, csak hiányzik a villa, amibe rúgni szoktak. Mert rúgás itt nincs. A játék abban is különbözik, hogy 5 kísérletből kell elérni a First Downt (az NFL-ben ezt 4 alatt kell megtenni), ami itt a félpálya vonala. Ha nincs meg, jön a virtuális punt. (Bővebben a szabályok.)

A rendezvény tökéletes. Telt ház van, sok csapat, haverkodás, a bírót is csak meccs közben gyűlölik a játékosok, a lelátón rengeteg a nő és a gyerek. Érdekes, hogy a nők ugyanúgy a férfias jellege miatt szeretik az amerikai focit, mert "itt kemény ütközések vannak, repkednek a fogvédők". Többen elmondják, hogy ez családias rendezvény, mindenkit ismer mindenkit, ez az igazi kulturált szórakozás.

Közben a Wolves a magydöntőben könnyedén megverte a Titanst, jegyezzük meg a rend kedvéért.

Egy ujj és egy áll ment ideiglenesen tönkre. Klikk a képre!

A lányok

Ha valaki rajong a major sportokért, tudja, kik a cheerleaderek. Azok a feltűnően helyes lányok, akik pompommal buzdítanak oldalról, feltűnően mini szoknyában, feltűnően kivágott felsőben, és még akrobatikus mutatványokat is bemutatnak. Nálunk ezt a szokatlan műfajt még főleg az egészen fiatal, 16-17 éves lányok űzik, és miért? "Mert szeretjük a fiúkat, jó szurkolni nekik, és olyan férfias ez a játék" - mondja egyikük, aki feltűnően zavarba jön, amikor arról kérdezzük, hogy esetleg a barátja is itt játszik-e. "Mindenkit egyformán szeretünk" - menti meg a cheerleaderek edzője hivatásos szurkolóját. Egyébként az NFL-ben a cheerleadereknek is van külön versenyük, van idény legjobbja, és ugyanúgy adják-veszik a lányokat, mint a profi focistákat. A Wolves lányaitól még megtudjuk, hogy meghívták őket egy varsói versenyre, és hetente háromszor edzenek.

A 70-80 ezer forintos felszerelés sem védte meg teljesen a játékosokat, de szerencsére súlyos sérülés nem történt: egy ujj és egy áll ment ideiglenesen tönkre. Ez utóbbira a Titans játékosa csak annyit mondott, hogy túl mohó volt, amikor rávetődött a labdára. A legfontosabb védőfelszerelések: a comb-, farkcsont-, mell-, váll-, fog- és fejvédő, na meg a szuszpenzor. És meg kell tanulni ütközni és esni. A szombati meccseken is dőltek a bábuk, ettől látványos az egész.

A csapatok most kezdenek felkészülni a bajnokságra, és azt hiszem, magam is készen állok rá, hogy lemenjek edzésekre, bár egy pillanatra elriasztott, hogy sokan az első hónapokban szereznek súlyos sérüléseket. Meg az sem tetszett, amikor a helyes fejtartás és a gerincsérülés kapcsolatát magyarázták el. A két méter feletti védő éppen ekkor azt magyarázta a 170 centis ellenfélnek, hogyan akadt bele az alkarja a sisakjába. Véletlenül, természetesen.

Szolgálati közlemény: ma éjjel Super Bowl. New England Patriots vs. New York Giants, adja a Sport1 Tv, 23:30-tól. Az év eseménye ez az Egyesült Államokban, jószerével az elnökválasztás is elbújhat mellette. (Előtte olvassák el korábbi elemzésünket-beharangozónkat, illetve beszámolónkat a divíziódöntőkről.)