Megtöri-e az átkot Kammerer Zoltán?

2008.02.22. 15:33
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tatai kihelyezett ülésén eldöntötte, hogy a pekingi olimpián a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán viszi a magyar zászlót. A harmincéves Kammerer negyedik olimpiájára készül, ha megint nyerne, õ lenne a legeredményesebb magyar a sportágban.

A 2000-es sydneyi olimpiához hasonlóan ezúttal is kajakos viszi a magyar zászlót a megnyitón. Akkor Kõbán Ritát érte a megtiszteltetés, most a négyesben kétszer, párosban egyszer gyõztes Kammerer Zoltán kapta a nemes feladatot.

Ha Európában lenne az olimpia, a kajakosok vélhetõen csak a második hétre utaznának ki - értelemszerûen ott sem lennének a felvonuláson -, most a hétórás idõeltolódás miatt már az elsõ héten a helyszínen készülnek, így egyszersmind a megnyitón is részt vesznek.

A váci születésû Kammerer riválisa a kétszeres gyõztes kenus, Kolonics György volt, de végül a MOB tizennyolc fõs elnöksége a kajakos mellett határozott. Az igazgató, Molnár Zoltán úgy vélte, nehéz volt a döntés, mert mindketten maximálisan rászolgáltak a megtiszteltetésre. "Vagány fickók, kiváló emberek, és bajnokok" - összegzett a tatai ülés elõtt.

Kammerer két éve megígérte párostársának, Kucsera Gábornak, hogy bajnokként fog hazatérni az olimpiáról, mert õ korábban világbajnoki címet még sohasem nyert, Kucserával viszont Szegeden, 2006-ban elsõként siklott át hajójuk a célvonalon.

A kajakos ezzel egy régóta tartó átkot is megtörne, hiszen 1948 óta nem nyert olyan sportoló, akinek a kezében a zászló volt. Akkor, Londonban a kalapácsvetõ Németh Imre diadalmaskodott.

Kammerer 1000 méteren, párosban a legesélyesebb a sikerre, de az is lehet, hogy a négyesnek lesz a vezérevezõse, ahogy az elmúlt két olimpián, és úgy emelheti a kezét a magasba.

2004-es athéni gyõzelmükkor a szurkolók és a szakemberek csak annyit mondtak: befûzték az oktatófilmet.