Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sebestyén előretört, a címvédő levonult a jégről

2008.03.20. 23:09
A göteborgi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon Sebestyén Júlia remek kűrjével nyolc helyet lépett előre, de így sem fért be a legjobb tízbe, a tizenegyedik helyen zárt. A győzelmet a japán Aszada Mao szerezte meg, aki egy ugráshoz készülődve esett el. Ha a koreai Kim triplát ugrik, ahogyan a tervében is szerepelt, akkor idei győzelmi sorozatát folytathatta volna, így ellenben a harmadik lett.

Talán túlzottan optimistán ítélte meg Sebestyén Júlia edzője tanítványa esélyeit, mert azt nyilatkozta, hogy a legjobb hat közé várja. Erre szinte semmi esély nem volt a szerdai rövidprogram után, amelyikben elesett, és a tizenkilencedik helyre sodródott.

Sebestyén a csütörtöki kűrre viszont nagyon összekapta magát, magas pontszámot kapott, sokáig csak kevesen előzték meg az őt kötők közül. Összességében a nyolcadik helyen végzett gyakorlatával.

Összesítésben azonban így is csak a tizenegyedik helyezéshez volt elegendő, ezzel pedig nem teljesítette a várakozásokat, mert az előzetes terv az volt, hogy a legjobb tíz közé kerül, amivel megteremti a lehetőséget egy másik magyar előtt, hogy a jövő évi vb-n már ketten indulhassanak.

Az élmezőny nagyon kiélezett versenyt vívott, a legjobb három között alig több mint két pont különbség alakult ki.

A végső győztes Aszada Mao annak ellenére nyert, hogy egyszer a lendületvételkor érthetetlenül elesett, még csak nem is ugrott fel. Az olasz Kostner feljött a második helyre, a koreai Ju-Na Kim, aki nagyszerű idényt tudhatott eddig maga mögött, kiválóan korcsolyázott, és a végső sikerre is lett volna esélye, ha az egyik tripláját végrehajtja, de csak egy fordulatot tett a levegőben. Kim szerdán is rontott, emiatt harmadik helyezése komoly teljesítmény.

A címvédő japán Miki Ando - egyedüliként képes a mezőnyben négyfordulatos ugrásra - sérülten futott ki a jégre, körülbelül egy percnél hatalmasat esett, majd sírva ment a zsűrielnökhöz, és bejelentette: nem vállalja a folytatást, elköszönt a közönségtől, és búcsúzott.

Nagy csalódást okozott a finn Kiira Korpi is, aki népes szurkolótábort vonzott a svéd városba, de nemcsak sokat esett, egy kanyarodást is elvétett, akkor is a jégen találta magát. Rajta kívül az amerikai Kimi Meissner is csalódást okozott.

Nők: 1. Aszada Mao (japán) 185,56 2. Carolina Kostner (olasz) 184,68 3. Ju Na Kim (dél-koreai) 183,23 ...11. Sebestyén Júlia 145,17

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?