Sebestyén előretört, a címvédő levonult a jégről

2008.03.20. 23:09
A göteborgi műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságon Sebestyén Júlia remek kűrjével nyolc helyet lépett előre, de így sem fért be a legjobb tízbe, a tizenegyedik helyen zárt. A győzelmet a japán Aszada Mao szerezte meg, aki egy ugráshoz készülődve esett el. Ha a koreai Kim triplát ugrik, ahogyan a tervében is szerepelt, akkor idei győzelmi sorozatát folytathatta volna, így ellenben a harmadik lett.

Talán túlzottan optimistán ítélte meg Sebestyén Júlia edzője tanítványa esélyeit, mert azt nyilatkozta, hogy a legjobb hat közé várja. Erre szinte semmi esély nem volt a szerdai rövidprogram után, amelyikben elesett, és a tizenkilencedik helyre sodródott.

Sebestyén a csütörtöki kűrre viszont nagyon összekapta magát, magas pontszámot kapott, sokáig csak kevesen előzték meg az őt kötők közül. Összességében a nyolcadik helyen végzett gyakorlatával.

Összesítésben azonban így is csak a tizenegyedik helyezéshez volt elegendő, ezzel pedig nem teljesítette a várakozásokat, mert az előzetes terv az volt, hogy a legjobb tíz közé kerül, amivel megteremti a lehetőséget egy másik magyar előtt, hogy a jövő évi vb-n már ketten indulhassanak.

Az élmezőny nagyon kiélezett versenyt vívott, a legjobb három között alig több mint két pont különbség alakult ki.

A végső győztes Aszada Mao annak ellenére nyert, hogy egyszer a lendületvételkor érthetetlenül elesett, még csak nem is ugrott fel. Az olasz Kostner feljött a második helyre, a koreai Ju-Na Kim, aki nagyszerű idényt tudhatott eddig maga mögött, kiválóan korcsolyázott, és a végső sikerre is lett volna esélye, ha az egyik tripláját végrehajtja, de csak egy fordulatot tett a levegőben. Kim szerdán is rontott, emiatt harmadik helyezése komoly teljesítmény.

A címvédő japán Miki Ando - egyedüliként képes a mezőnyben négyfordulatos ugrásra - sérülten futott ki a jégre, körülbelül egy percnél hatalmasat esett, majd sírva ment a zsűrielnökhöz, és bejelentette: nem vállalja a folytatást, elköszönt a közönségtől, és búcsúzott.

Nagy csalódást okozott a finn Kiira Korpi is, aki népes szurkolótábort vonzott a svéd városba, de nemcsak sokat esett, egy kanyarodást is elvétett, akkor is a jégen találta magát. Rajta kívül az amerikai Kimi Meissner is csalódást okozott.

Nők: 1. Aszada Mao (japán) 185,56 2. Carolina Kostner (olasz) 184,68 3. Ju Na Kim (dél-koreai) 183,23 ...11. Sebestyén Júlia 145,17