Orosz verte meg az orosz szépséget

2008.03.22. 12:26
A papírforma érvényesült Indian Wellsben, a nőknél 2000 után ismét az első két kiemelt vívja a döntőt. Federer játék nélkül jutott tovább, Mardy Fish viszont óriási teljesítménnyel. Fish négy kiemelt kiverése után magát a királyt is le akarja győzni. Előbb azonban ma este Nadal-Djokovics rangadó lesz.

Hiába teniszezett élete nagy formájában Tommy Haas Indian Wellsben, hiába várta a nagy lehetőséget, hogy a háromszoros bajnok Roger Federer ellen meccselhessen, nem tehette: homloküreg-gyulladása akadályozta meg ebben. Így a világranglista-első és a 36. meccse elmaradt, Federer játék nélkül jutott az elődöntőbe.

Így is lesz lehetősége lesz a svájci zseninek, hogy a torna egyik meglepetésemberével mérje össze tudását, hiszen a negyeddöntő másik ágán a világranglista 98. helyezettje, Mardy Fish három játszmában, két rövidítéses szettben verte a 7. kiemelt Nalbandiant. Az amerikai öt éve egyszer már legyőzte az argentint, így veretlen ellene. A hazaiak utolsó reménységének a döntő játszmában 5-4-nél két meccslabdája is volt, és ha azt nézzük, hogy ebben évben Fish a tie-breakeket általában elveszíti (7-ből csak egyet nyert), akkor duplán beszélhetünk meglepetésről. Fish utoljára 2006-ban, Houstonban nyert ATP-tornát, döntős 2007-ben New Havenben volt, illetve azt megelőzően a 2004-es athéni olimpián. A fináléhoz most Federert kellene legyőznie. Ez még sosem sikerült neki.

Ha azt nézzük, hogy az első és a második kiemelt vívja a női egyes döntőjét, kijelenthető, hogy semmi meglepő nem történt, csakhogy az is tény: Sarapova eddig szenzációsan játszott az idén, még senki sem tudta legyőzni 2008-ban. 2000 után először fordul elő Indian Wellsben, hogy a torna első két kiemeltje nézzen egymással farkasszemet. Ivanovics tavaly háromszor is legyőzte Jankovicsot. Az első játszma szoros volt, a másodikban simán mentek a dolgok.

A másik ágon nyolcadszor találkozott egymással a két orosz, és Kuznyecova kiegyenlített, utoljára 2006-ban nyert Sarapova ellen. A döntőbe került két játékos közül Ivanovics áll jobban, eddig 4-szer nyert Kuznyecova ellen, az orosz egyetlen győzelmét 2006-ban aratta. Az is a szerb lány esélyeit növelheti, hogy amikor Kuznyecova bárhol döntőbe jutott, 9-szer nyert, 14-szer viszont kikapott.

Eredmények:

Női egyes (2,1 millió dollár), Elődöntő: Ivanovics (1., szerb)-Jankovics (3., szerb) 7-6, 6-3, Kunyecova (2., orosz)-Sarapova (4., orosz) 6-3, 5-7, 6-2.
Férfi egyes (3,589 millió dollár), Negyeddöntők: Federer (1., svájci)-Haas (német) játék nélkül, Fish (amerikai)-Nalbandian (7., argentin) 6-3, 6-7, 7-6.