A franciák mégsem mennek az olimpiára?

2008.03.25. 15:10
A francia televízió egyik vezetője úgy nyilatkozott, ha a kínaiak cenzúrázzák az olimpiai tudósításokat, akkor nem közvetítik az eseményt. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök - aki egy nappal korábban még segíteni akart az ellentétek elrendezésében - úgy nyilatkozott, minden lehetőséget nyitva hagy egy esetleges francia bojkottra.

Elképzelhető, hogy a francia közszolgálati televízió nem közvetíti a pekingi olimpiai játékokat, ha Kína akadályozni fogja a híradást az esetleges tüntetésekről, közölte Daniel Bilalian, a francia köztévé sportszerkesztőségének vezetője.

Ha cenzúra lesz, nem közvetítenek

"Pillanatnyilag nem áll szándékunkban bojkottálni az olimpiát, de ha a kínai hatóságok valamilyen formában cenzúra alá vonnák a játékokat, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt elfogadná, amit egy pillanatig sem hiszek, akkor a France Télévisions elnöke szerintem kétségkívül amellett döntene, hogy nem közvetíti az eseményt" - mondta Bilalian az RTL rádióban.

Bilalian hozzátette, ettől még messze vannak, egyelőre meg kell várni, hogyan alakulnak a dolgok. A kínai televízió hétfőn megszakította az olimpiai láng ünnepélyes meggyújtásának közvetítését arra az időre, amíg a kamerák a ceremóniát megzavaró emberjogi aktivistákat mutatták.

Rogge várakozó állásponton

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet egyik tüntetője "Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat" feliratú zászlót emelt a magasba a kamerák előtt, egy másik társa a háttérből a "Szabadság! Szabadság!" jelszavakat kiabálta a lánggyújtás és a pekingi szervezőbizottság képviselőjének beszéde alatt.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a görögországi incidenssel kapcsolatban azt mondta: szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem voltak erőszakos megnyilvánulások.

A köztársasági elnök gondolkozik

Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Sarkozy, akit a délnyugat-franciaországi Tarbes-ban tett látogatása során újságírók kérdeztek a tibeti események kapcsán egy lehetséges bojkottról, úgy nyilatkozott, "minden lehetőséget nyitva hagy", egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált. Azt nem mondta meg, hogy a nyitóünnepség bojkottjára gondol-e, vagy pedig az egész játékokéra.

"Azt akarom, hogy kezdődjön párbeszéd, válaszomat a kínai hatóságok válaszához mérem. Úgy gondolom, így kell reagálni, ha eredményt akarunk elérni" - tette hozzá a francia államfő. Megnyilvánulása azért is érdekes, mert egy nappal korábban még önmérsékletre szólította fel Pekinget Tibetben, s lényegében felajánlotta, hogy Franciaország kész közvetíteni a dalai láma képviselői és Kína között.

Az államfő hivatala által kiadott közlemény szerint Sarkozy üzenetet küldött kínai elnöknek, Hu Csin-taónak, amelyben hangoztatta, szomorúsággal töltik el a tibeti tragikus eseményekről szóló hírek. Reményét fejezte ki egyben, hogy a felek közötti párbeszéd újraindul.