A KEK-serleg egyik füle Veszprémben van

2008.05.04. 07:59
Nagy lépést tett a végső siker felé a Veszprém, hiszen öt góllal jobbnak bizonyult német ellenfelénél. Ebben a KEK-szezonban ez még senkinek sem sikerült. Persze a mannheimi arénában a pokol vár a Mocsai-fiúkra, de ezt az eredményt már nem veheti el tőlük senki.

Pedig nem mehetett biztosra a királynék városában senki a Rajna-partiak ellen. A Bundesliga hihetetlen erős mezőnyében a németek a negyedik helyen állnak, ami akár BL-indulást is érhet nekik. Aki ott edződik, annak néha a nemzetközi mezőny könnyebbnek tűnik. Nem véletlen, hogy idegenben csak Svédországban vesztettek egy pontot. Ez is minősíti a Veszprém hazai sikerét. Ráadásul a mérkőzés közben olyan sérülés érte a veszprémiek agyát, Eklemovics Nikolát, hogy nem tudta folytatni a játékot. Ezekkel a hátrányokkal tudott megküzdeni a csapat.

A sorok írója füredi elkötelezettségei miatt csak az első játékrész 28. percében kapcsolódhatott be a mérkőzésbe. Így a Jókai-bableves-főző versenyen felfüstölődve a hátsó sorokban tudott kis helyet szorítani magának. Meglepődve tapasztalta, hogy Tatai Péter áll a kapuban, akit első félidőben csak Peric érkezése előtt látott utoljára ott. Meg is ijedt, hogy megsérült Peric, de mielőtt még megnyugtatták volna, Tatai kivarázsolt egy hetest és megfogott két ziccert. Egyszerűen bátor és jó húzása volt Mocsai Lajosnak a kapus mély vízbe dobása. Ráadásul a második játékrész ötödik percében visszaállt Peric ismételten csak megzavarta a németeket. Már éppen kezdték kitapasztalni Tatait, erre jött a másik, és tovább babonázta őket.

Helytállt az Eklemovicot helyettesítő Sesum is. Nem pusztán bejött, de akkorákat lőtt, amire senki nem számított a vendégeknél. Cserélgették is le és vissza a vb döntő két kapusát. Perez megint akkorát játszott, amit utoljára az olimpián láttunk tőle. De szinte nem is volt gyenge pont a hazaiaknál. Hátul jól keverték a védekezőket, így nemcsak szusszanhattak, de azt is sikerült meggátolni, hogy a kizárás sorsára jusson valaki.

Persze lehetne nagyobb is az étvágyunk, hiszen a második játékrész közepén már hattal is ment az MKB. Ekkor időt kértek a németek, és sikerült megtörni a lendületet, ráadásul a Rhein-Neckar Löwen német csapat, annak minden erényével. Nem nyekkentek össze, kapaszkodtak, csúsztak-másztak, jöttek fel. Kimaradtak a helyzetek a hazaiaknál, befelé perdült a labda a németeknél. Már-már felmerült, hogy csak két-, esetleg háromgólos lesz a Veszprém előnye. Szerencsére a hazaiak nem voltak kishitűek, ötre hizlalták a fórt, nem sok kellett volna a hathoz sem.

Ez persze nem szabad, hogy bárkit elvakítson. Tizenháromezer fanatikus néző előtt kell ebből legalább egy soványka gólnyit megőrizni Mannheimben. Nem lehetetlenség, a Valladolid döntetlent ért el itt, a Magdeburg is csak kettővel maradt alul, de a svéd bajnokot tízessel zavarták haza. Vagyis fejben úgy kell a pályára lépni, hogy féljenek a németek, mert mi úgy fogunk küzdeni, mintha ikszről indulna az összecsapás.

Szerencsére nagyon lendületben van a Veszprém. Mocsai Lajos úgy építette fel az idei munkát, hogy pont a legfontosabb mérkőzésekre kerültek közel a csúcsformához a játékosai. Olyanok mozdultak ki hosszú hullámvölgyekből, mint Sesum és Gál, vagy kerültek ismét közel életük nagy időszakaszaihoz, mint Perez és Peric. Ráadásul itt nem egyesek villogása hozza az eredményt, hanem ezek a villogások masszív csapatmunkából emelkednek ki. Az is a Veszprém előnyére szólhat, hogy a bajnoki döntők sorába illeszkednek a KEK döntő találkozói. Így egy klassz Bundesliga-ritmusban veheti fel a küzdelmet Mocsai Lajos csapata, úgy a Szeged, mint a Rhein-Neckar Löwen ellen. Még semmi sincs eldöntve, nyitva van mindkét siker kapuja a veszprémiek előtt. Kíváncsian várjuk, hogy át tudjanak gördülni a küszöbön. A magyar férfi kézilabda nagy nemzetközi sikere lenne.