Magyar a világbajnok és a BL-győztes is

2008.05.16. 14:37
Legalább ötven százalékban szellemi sport, magyar a világbajnok, az Európa-bajnok és a BL-győztes is. Hivatalosan úgy mondják: szektorlabda Európa-bajnokságot rendeznek május 16-18-án Budapesten, az Elektromos Sportcsarnokban.

A szektorlabda az egyetlen magyar eredetű sportág, amely a Magyarországon népszerű gombfoci szellemi-ügyességi sportváltozata. A magyar csapat nyerte a legutóbbi, 2006-os Eb-t és a tavalyi világbajnokságot is. A magyar válogatott (Fülöp Elemér, Horváth Imre, Seremet Szilárd, Szathmáry Károly, Takács Zoltán) most is erős.

Egyéniben 2006-ban Horváth Imre révén magyar győztes volt, a 2007-es vébét az MTK marosvásárhelyi légiósa, Pákai György nyerte. Párosban is magyar a címvédő, a mostani Eb-n a tavalyi világbajnok Seremet Szilárd-Trecskó János és a Bajnokok Ligája győztes Szathmáry Károly-Laczkó Balázs páros indul.

Horváth Imre, a szervezőbizottság elnöke az Indexnek elmondta, a szektorlabda elsősorban a környező országokban (Románia, Szerbia) és a Kárpát-medencében népszerű. Magyarországon 1000 igazolt játékos van, hobbiszinten százezren is űzik. Az elnök találó definíciója szerint a gombfoci játék, a szektorlabda sport, méghozzá legalább 50%-ban szellemi. Nem költséges, a hozzáértők szerint 20 000 forintból már be lehet szerezni egy minőségi bábukészletet.

Horváth szerint a gombfoci közismert, de pongyola kifejezés, mintha a kajakosok csónakáznának, vagy a tájékozódási futókat erdei kirándulóknak neveznénk. Ennek ellenére ha játszani megy, a feleségétől a "gombozni megyek" szókapcsolattal köszön el.

A szektorlabdások felkészülése három részből áll: az első a kemény fizikai felkészülés, Horváth például évi 60-80 tájfutó versenyen indul, heti 4-5 futóedzést teljesít. Az elnök szerint a versenyeken szükséges hosszas koncentrálás komoly erőnlétet kíván. Heti egy játékon alapuló edzést tartanak, a felkészülés fennmaradó részét az elemzés tölti ki.

Horváth szerint bemutatón a legnehezebb játszani, ott nem lehet hibázni. Az asztalt körülálló érdeklődő amatőrök nem csak azt várják el, hogy a lövés gól legyen, de azt is, hogy a játékos előre megnevezze, melyik sarkot lövi ki. A vb-döntő más, ott lehet hibázni, elő is fordult már.

A tavalyi, tiszavasvári világbajnokságon folyamatosan néhány száz néző előtt zajlott a verseny, a szervezők remélik, hogy legalább ennyien most is kíváncsiak lesznek. 14 pályát állítanak fel, ebből az egyik lesz a 72 ülőhelyes centerpálya, ahol kivetítővel, szakkommentárral fokozzák a műélvezetet, a többi asztalt körbeállhatják a nézők.

Versenykiírás

A versenyt csapatban, párosban, férfi, ifjúsági és serdölő egyéniben rendezik. A nevezési díj 10 000 forint, kötelező az egységes, nemzeti színű sportruházat és sportcipő.
A verseny a csoportselejtezők után egyenes kieséssel folytatódik, a bajnokságon mindenki saját felelősségére vehet részt, sportorvosi engedély nem szükséges. Óvni a mérkőzés befejezése után 5 percig lehet, az óvási díj 5000 forint.<
Gólparádé