Lékó Péter válsága egyre mélyül

2008.06.02. 13:52
A világranglista ötödik helyén álló norvég Magnus Carlsen 5-3-ra verte Lékó Pétert rapid párosmérkőzésükön. Lékó újításokat nem mutatott be, nyomás alatt ismét zavarba jött és hibázott, megérdemelten kapott ki.

„Nagy várakozással tekintettem a párosmérkőzés elé, mert azt lehetett mondani, hogy az elmúlt évtized legnagyobb tehetsége a mostani csodagyerekkel mérkőzött. Éles meccseket vártam, még azt sem tartottam kizártnak, hogy valamennyi parti izgalmas játékot hoz, és alig születik döntetlen. Várakozásom, vágyam nem teljesült” – kezdte értékelését Kállai Gábor korábbi szövetségi kapitány a vasárnap véget ért Lékó-Carlsen mérkőzésről.

A miskolci összecsapást úgy nyerte a novemberben tizennyolc éves norvég nagymester, hogy kétszer is – egyszer sötéttel - legyőzte a ranglistán öt hellyel mögötte álló, tizedik magyart, pedig ezt a bravúrt előzőleg egyszer sem érte el, eddig még soha nem sikerült nyernie. Lékó Miskolcon csak döntetlenekre volt képes, 5-3-as veresége megérdemeltnek tekinthető.

„A játszmák jelentős része egyáltalán semmilyen izgalmat nem hozott, ha heves küzdelem bontakozott ki, Péter hibázott, nem vette észre kínálkozó esélyeit. Szomorú vagyok, mert válságjelei nemhogy megoldódni, sokkal inkább mélyülni látszanak.”

Kállai szerint ezúttal is beigazolódott, nemcsak szakmai problémák hatják át Lékó játékát, különösen megnyitásait, hanem sportbeliek. Fizikailag, pszichikailag nem volt topon.

„A legnagyobb gond az, hogy vitathatatlan tehetségének csillogását, amire most is számíthattunk, mind ritkábban látjuk. Ebből nem következik semmi, minden sakkozónak vannak rosszabb periódusai. A négy évvel ezelőtti világbajnoki döntő elvesztése okozta sokkon nehezen megy át, de bízhatunk benne, előbb-utóbb feldolgozza a helyzetet. Mint ahogy azt az új helyzetet is, hogy már nem mint tehetségre, hanem érett, nagy sakkozóra tekintenek rá. Meg kell emésztenie, hogy már őt támadják a fiatalok, és ahogy a példa mutatja, nem sikertelenül.”

Kállai úgy gondolja, Morozevics és Ivancsuk feltámadása jelzi, mindvégig hittek saját útjukban, azt járták, mélyen elkötelezettek, és kreatív, izgalmas sakkozásra készülnek. „Péter járt már ezen az úton, remélhetőleg visszatalál ide” – összegzett Kállai.