Lékó még nem tudta legyőzni Carlsent

2008.05.31. 20:10 Módosítva: 2008.05.31. 20:30
At ötödik és a hatodik parti is remivel végződött a nyolcjátszmás rapid sakk párosmérkőzésen a Miskolci Nemzeti Színházban, Carlsen 3,5-2,5-re vezet. Az utolsó két játszmát vasárnap játsszák, a magyar sakkozó elvben még megfordíthatja az eredményt.

Az ötödik és hatodik parti is döntetlennel végződött a Lékó Péter-Magnus Carlsen nyolcjátszmás rapid sakk párosmérkőzésen, a Miskolci Nemzeti Színházban, így továbbra is a norvég játékos vezet egy ponttal.

Az ötödik felvonásban a magyar nagymester újabb nyerő esélyt hagyott kihasználatlanul. Jól jött ki a megnyitásból, végig akaratának megfelelően alakult a játszma.

A bástyavégjátékban két gyalogja maradt, Carlsennek pedig csak egy, de Lékó nem tudta kihasználni jobb helyzetét, a 17 éves norvég klasszis pontos védekezéssel fél pontot megmentett.

Ezen a szinten ritkaság, hogy a sakkozók két királyig játszanak, ezúttal ez történt, a remi a 65. lépésben született meg.

A hatodik partiban angol megnyitás alakult ki, a 7. lépésben Carlsen gyalogot áldozott a fenyegető fejlődésért cserébe. Aktívak voltak a tisztjei, míg Lékó passzív állásba került.

Miután vezért és bástyát cseréltek, a parti egyre nyilvánvalóbban a remi felé haladt. Mindkét nagymester a legjobbakat lépte, így a 32. lépésben meg is született a döntetlen.

Az utolsó két partira vasárnap 16:30-tól és 18 órától kerül sor.

Eredmény, Lékó-Carlsen

5. játszma: Lékó-Carlsen döntetlen, 6. játszma: Carlsen-Lékó döntetlen
Az állás: Lékó-Carlsen 2,5-3,5