Fábiánnénál többet senki sem veszíthet

2008.06.26. 16:08
A legtöbb pekingi aranyéremre aspiráló kajak-kenusok pénteken és szombaton eldönthetik: kik utazhatnak. A férfiaknál a négyes összetétele kérdéses, a nőknél pedig kiderülhet, az elmúlt évek sikeredzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin ott lesz-e egyáltalán, miután tanítványai elhagyták.

A kajak-kenusok pénteken kezdődő országos bajnoksága, egyben második olimpiai válogatója nagyon sok kérdésre választ adhat.

A kenusoknál már nincs vita, Vajda Attila ezren és ötszázon is rajtolhat, a hosszabb távon ő a címvédő. A rövidebben sem esélytelen, imponáló hajrával és célfotóval legyőzte a három héttel ezelőtti Világkupán a német Andreas Dittmert. Párosban mindkét távon a Kozmann György, Kolonics György duóé a rajtjog, és mindkét számban éremesélyesnek számítanak.

A férfi kajakosoknál Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor ezren és ötszázon is indulhat, csak egyesben és négyesben vannak kérdések. Ezren Benkő Zoltán egyszer már nyert, ha most is maga mögött hagyja ellenfeleit, újra olimpikon lesz. Ötszázon Vereckei Ákossal ugyanez a helyzet.

A nagyobb gondot a négyes okozza, mert Kammerer, Kucsera, Benkő és Kadler az első válogatón kormánytörése miatt csak a mezőny után kullogott, nem mutathatták meg igazi arcukat. Ha most visszavágnak a Gyökös, Kökény, Vereckei, Horváth egységnek, akkor újabb, mindent eldöntő csatára kerülhet sor. Angyal Zoltán szövetségi kapitány viszont bajban lesz, mert hárman is két ezres számban indulhatnának, amit előzetesen egyáltalán nem nevezett optimálisnak, tiltaná is.

Kammererék úgy gondolkodnak, hogy egy olimpiai negyedik hellyel is milliókat kaphatnának, ezért megérné nekik a részvétel. Ha a másik négyes nyerne, minden megoldódna.

Angyal úgy véli, egyik kvartett sem igazán átütő, erre adalékul szolgálhatott a már említett Világkupa, amelyen a szlovákok és a németek mellett Kína is lehagyta a magyar hajót. Nem zárható tehát ki, hogy alkalomadtán felülről belenyúlna az összeállításba. A Gyökös-féle négyest a hazacsábított Bakó Zoltán készíti fel, aki Norvégiában nemcsak megteremtette a sportágat, hanem olimpiai bajnokot nevelt ki Knut Holmann személyében.

Egyelőre a nőknél is kusza a kép. Kovács Katalin indulhat ötszázon, de párosban még kérdéses a részvétele. Kovács Janiccsal kiegészülve lépéselőnyben van, elsőre legyőzték a Paksy, Benedek egységet, de utóbbi páros nagyon készül. Még az is lehet, Benedek beáldozza egyes részvételét, nem indul, hogy kizárólag a párosra összpontosítsa erejét.

Négyesben a két olimpiai bajnok mellé a Fábiánnétól szintén távozott Kozák Danuta és Szabó Gabriella került, és az első válogatón könnyen, már-már megalázó különbséggel verték a Paksy, Benedek, Patyi, Fazekas négyest.

Talán ez indokolta, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin változtatott, Patyi Melinda helyett Medveczky Erika lesz az új ember.

Ha Kovácsék nyernek, ők is olimpiai résztvevők. (Ha nem, szétlövés jön, vagyis megmérkőznek egymással.) Ám a megállapítás mégsem feltétlenül igaz, mert a kapitány megint csak belenyúlhat az összeállításba, és ez már az első győzelem után kiderült. Sokan úgy vélik, a négyes akkor lenne igazán aranyesélyes Pekingben, ha Benedek Dalma is bekerülne.

Az egységet felkészítő Sári Nándor ezt kapásból elutasította, mondván egy keveset együtt edző négyes pár centire volt a nagy favorit németekről, és ennél még jobbak lesznek.