Valverde vezet a Touron

2008.07.05. 19:38 Módosítva: 2008.07.05. 21:01
Prológ nélkül kezdődött idén a francia kerékpáros körverseny, a spanyol Alejandro Valverde jól bírta az utolsó emelkedőt, és mindenkit maga mögött hagyott, hátranézni is volt ideje. Először övé a sárga trikó, szeretné őrizni.

A végső győzelemre is esélyesnek tartott spanyol Alejandro Valverde nyerte meg az idei Tour de France kerékpáros körverseny első szakaszát, a Brest és Plumelec közötti etapot.

A 95. francia körversenyen idén a hagyományoktól eltérően nem rendeztek prológot, a 197,5 km hosszú nyitószakasz végén pedig a szakértők többsége a sprinterek csatáját várta, ezzel szemben a hegyen és az időfutamokban is erős Valverde győzött. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a befejező két kilométeren hat százalékos emelkedőt kellett megmászniuk a résztvevőknek.

Valverdének ez volt a második szakaszgyőzelme a Touron, de most viselheti először a sárga trikót. Nem véletlenül nyilatkozta a futam után, hogy minél tovább szeretné megtartani.

A második helyen a belga Philippe Gilbert, a harmadikon pedig a francia Jerome Pineau végzett.

Az első szakasz alatt egy nyolc fős boly meglépett, és hiába volt már nyolc perces előnyük, a végén befogta őket a mezőny.

Jegyzőkönyv:

1. szakasz, Brest-Plumelec, 197,5 km:
1. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d,Epargne) 4:36:07 ó
2. Philippe Gilbert (belga, Francaise des Jeux) 1 mp hátrány
3. Jerome Pineau (francia, Bouygues Telecom) azonos idővel
4. Kim Kirchen (luxemburgi, Columbia) a. i.
5. Riccardo Ricco (olasz, Saunier Duval) a. i.
6. Cadel Evans (ausztrál, Silence-Lotto) a. i.