A bombariadó sem zavarta a magyarokat

2008.07.20. 21:33 Módosítva: 2008.07.20. 21:35
A szegedi kajak-kenu Eb-n a magyar együttes tizennyolc éremmel zárt, Csipes Tamara három számban indult és mindháromban nyert. A vasárnap délutáni program egy vaklármának bizonyuló bombariadó miatt másfél órás csúszással kezdődött.

Az ifjúsági és U23-as kajakosok és kenusok szegedi Európa-bajnokságán a szombati nyolchoz további tíz érmet tettek hozzá vasárnap a magyarok az 500 méteres döntők során.

A délelőtti programban a fiatalabbak versenyeztek, és - a hazai szövetség tájékoztatása szerint -, győzött Kárász Anna, valamint a Kovács László, Tóth Róbert, Bodor Attila, Szabó Balázs alkotta kajaknégyes. Második lett a kenus Vass András, harmadikként zárt a kajakos Dombóvári Bence, illetve ugyancsak kajakban a Holicza Péter, Dudás Miklós kettős.

A délutáni program egy vaklármának bizonyuló bombariadó miatt másfél órás csúszással kezdődött a junioroknál, de ez sem zavarta meg a magyar versenyzőket. A 23 éven aluliaknál a kontinensbajnokság abszolút sztárja, Csipes Tamara egyesben és Hegyi Zomillával párosban is aranyérmet nyert.

A férfi kajaknégyes az Eb utolsó döntőjében látványos hajrával söpörte be az aranyérmet, Dobos András ezüstérmes lett, a kenusoknál a Varga Dávid, Széles Gábor, Németh Gergő, Nagy Péter összetételű négyes teljesítménye bronzérmet ért.

Összességében az ifjúságiak négy arany-, egy ezüst- és három aranyéremmel, az U23-asok hat arany-, két ezüst- és két bronzéremmel zárták a viadalt, vagyis a teljes utánpótlás-válogatott összesen 18 medált gyűjtött.

"Tavaly Belgrádban is hatot nyertünk, de az akkori csapatunkból most négyen is az olimpiára készülnek. A változatlan sikeresség azonban azt mutatja, hogy megvan a folyamatosság, és kiválóak az utánuk következők - mondta Nagy László, az U23-as válogatott vezetőedzője.

„Kiemelendő Csipes Tamara, aki háromból három számot nyert, és még nagyon-nagyon fiatal. Hegyi Zomilla tavaszi gyengébb teljesítménye után most szépen teljesített, szintúgy a Faldum, Medveczky páros, amely a felnőtt Eb után itt is bizonyított. Férfi kajakban is született győzelmünk, de erősítenünk kell egy kicsit az olimpiai számokban. Kenuban a Sáfrán-testvérek mellett új csapat formálódik, és ők akár már jövőre beérhetnek. A tíz éremmel boldogok lehetünk, és magabiztosan várhatjuk a Peking után következő olimpiai ciklust" – mondta az edző.