120-nál mindegy, vízre vagy betonra esel

2008.09.06. 09:56
Ifj. Juhos Árpád 40 ezer néző előtt nyert világbajnoki jetskifutamot Belgrádban. Nem profi, informatikusként dolgozik, javarészt zsebből fizeti a versenyzés költségeit. Volt már borda- és bokatörése, a tavalyi Eb-n felszakadt áz álla, kitört két foga.

40 ezer néző előtt nyert világbajnoki jetskifutamot ifj. Juhos Árpád az augusztus 23-24-én Belgrádban rendezett Royal World Championship versenyen. Juhos a runabout stock kategóriában induló kb. húsz versenyzőt mind a három futamon legyőzte, a második és a harmadik helyen is magyarok, Futó Attila és Győri László végeztek. A runabout superstock kategóriában Heller Éva, a runabout ski kategóriában Bíró Péter diadalmaskodott.

A versenyeken alapvetően ülő és álló kategóriában indulnak a jetskisek. Az állós futamok lassabbak, de technikásabbak, ezek kisebb gépek, a kanyarokban be kell dőlni a jettel együtt. Az ülősök gyorsabbak, gyakran elérik a 120-130 km/órás sebességet is.

Juhos szerint nem eldöntött, hogy melyik versenytípus az elitkategória, az állós versenyeket a crossmotorozáshoz, az ülősöket a gyorsasági futamokhoz hasonlította. Ő maga csak ülve versenyez, a runabout stock a kategóriában a versenyzők gyári, minimálisan módosított gépeken indulnak: jobb kormányáttételeket használnak, a csiga (propeller) átmérője nagyobb, két oldalsó szárnyat szerelnek a jetre, mely kanyarodáskor jobban megfogja a gépet.

Optikai tuning náluk nincs, minden versenyzéshez felesleges dolgot (pl. visszapillantó) leszerelnek. A jetskin nincs váltó, a gép azonnal leadja a maximális teljesítményt.

A 22 éves Juhos nem profi versenyző, informatikai cégnél dolgozik. Egy ilyen verseny, mint a belgrádi kb. 150 ezer forintba kerül, javarészt saját pénzéből fedezi; szponzorai, barátai és édesapja - akire sportpéldaképeként tekint, mindent neki köszönhet - sokat segítenek.

Juhos tíz éve, 12 éves kora óta jetskizik, két éve megy saját géppel, egy 250 lóerős, 1500 cm3-es Kawasakival; addig kölcsöngépekkel versenyzett. Nem ő az első magyar, aki ilyen komoly versenyen első, Sümegi László, Gerencsér Csaba, Vágott András és Vass László is nyert már világbajnoki futamot, Juhosnak is ez volt eddig a legjobb eredménye.

Juhos szerint ez a sport is jó állóképességet igényel, heti öt alkalommal futnak és konditeremben edzenek. A versenyeken és a tréningeken bójákkal kijelölt pályán köröznek, a közvizeket nem szeretik, inkább magántavakon gyakorolnak.

Költséges, de nem megfizethetetlen sport, egy versenyképes gyári alapgép kb. 3 millióba kerül, a kiegészítők (bukósisak, cipő, ruha, sípcsont- és gerincvédő, kesztyű, mentőmellény) kijönnek 200 ezer forintból. A pályabérlés napi 2000-6000 forint, a szállítást mindenki maga oldja meg, üzemanyagra egy vízen töltött napon bő 20 ezer forintot költenek.

Juhosnak az elmúlt tíz évben a bukások miatt volt néhány sérülése is, ekkora sebességnél már mindegy, hogy a versenyző vízre vagy betonra esik. Volt már borda- és bokatörése, tavaly a prágai Eb-n az első futamban második lett, a másodikban egy némettel ütközött; felszakadt az álla, kitört két foga.

A sportágban a feltaláló Amerika a nagyhatalom, a kilencvenes évek eleje óta rendeznek világszerte komoly jetskiversenyeket. Magyarországon úgy 150 igazolt versenyző van, másodikak vagyunk a nemzetközi versenyeken szerzett pontok alapján összeállított világranglistán. A magyar jetskisek nem a sportból élnek, épp ellenkezőleg, idehaza nincsenek pénzdíjas versenyek.

Hétvégén lesz a bajnokság utolsó futama

ADRIA-BENELLI Kupa, 2008.szeptember 6-7, Magyar OB V. futam - Szalkszentmárton, Szalki tó
A versenyhelyszín megközelítése Budapest felől: az 51 sz. főúton a 63. km-nél, a Szalki fogadónál jobbra, a dunai komp felé vezető úton 2 km-t kell megtenni, a jetski-tó az út bal oldalán van.
A jetezni vágyó amatőröket várják minden bajnoki futamon, ahol egy-két ezer forintért a szövetség gépével jetskizhetnek.