Jolán
2 °C
4 °C

Rossi megtagadta a motorozást a viharban

2008.09.15. 09:18
Indianapolisban a legyengült Ike hurrikán még pusztított, de a szervezők újra akarták indítani a szélvihar és az eső miatt félbeszakított motorversenyt.

.

Nem volt hajlandó folytatni az amerikai Moto GP-futamot Valentino Rossi és több másik klasszis.

A verseny esőben kezdődött, az egyharmadánál elállt, de a felétől újra szakadni kezdett, és feltámadt a szél. Az Egyesült Államokat sújtó, a hétvégére jócskán lecsillapodott Ike hurrikán érkezhetett meg: a pálya teli lett növényekkel, faágakal, törmelékkel, piszokkal.

Hét körrel a befejezés előtt a felügyelők piros zászlóval megállították a körözést, a pilóták biztosak voltak benne, hogy végleg. Valentino Rossi másodpercekkel vezetett a teljesen lelassító Nicky Hayden és Jorge Lorenzo előtt, de a szervezők új rajtot akartak.

rossiindy

Carmelo Ezpelata, az FIM (Nemzetközi Motoros Szövetség) elnöke Rossihoz ment tanácsot kérni, a hétszeres világbajnok közölte, nem fog megint elindulni. Nicky Hayden egy másik rendezőnek mutatta, ő sem folytatja.

Közben az eső elállt, de a szél elfújta a pályát övező légkerítést – egy hatalmas gumimatracot, ami a betonfalaktól védi a versenyzőket bukásnál -, így a kör használhatatlanná vált.

Csak ezek után jelezték a felügyelők, a nagydíjnak hivatalosan is vége.

”Életemben nem motoroztam még ilyen borzasztó időben. Az eső még csak rendben lett volna, de a szél majdnem lefújt a Yamahámról. Hirtelen támadt fel, minden irányból, alig lehetett kivédeni. Már körök óta azért imádkoztam, állítsanak meg minket. Egyszer föl is tettem a kezem, hogy hagyjuk abba, de nem lett hatása” – mondta Rossi a sajtótájákoztatón.

Két órával korábban a 125-ösök futama még szárazon indult, hét forduló volt még, amikor eső miatt félbeszakították, és leintették.

Indianapolisba először utazott a Moto GP, valószínűleg a befektetők szerettek volna egy hétkörös, izgalmas sprintversenyt látni. A szabályok szerint ilyenkor ez következhet, ennek nyertesét kell győztesnek hirdetni, az előző körök utáni sorrendet és időeredményt figyelmen kívül kell hagyni.

A tavalyi világbajnok, most negyediknek befutó Casey Stoner már a pénteki esős edzések után azt nyilatkozta, vizesen az aszfalt életveszélyes, mert sok helyen nem tapad eléggé, és a betonfal is túl közel van.

Rossi a csonka versenyen szerezte meg 69. futamgyőzelmét a nagykategóriában, amivel megdöntötte Giacomo Agostini harmicéves csúcsát. A 29 éves olasz két hete, Misanóban állította be a rekordot.

Indianapolisi sikere azt jelenti, a világbajnoki sorozat összes jelenlegi, azaz 18 nagydíján győzött már legalább egyszer. Csak három pálya van, ahol nem nyert 1996 óta tartó vb-karrierjében: Jarama, Spanyolország és Eastern Creek, Ausztrália, ahol egyszer-egyszer indult, illetve a japán Motegi, ahol 2004 óta két 2. hely a legjobbja. Utóbbi hiányosságát két hét múlva pótolhatja.

A vb-t 87 ponttal vezeti az olasz, négy futammal, azaz 100 megszerezhető ponttal a bajnokság vége előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?