Igaly Diana mindig sír a régi lőtere mellett

2008.09.18. 20:49
Igaly Diána úgy érzi, hitegették, lenullázták, de Athén magyar skeetlövő olimpiai bajnoka nem hagyja abba a versenyzést. Úgy döntött, csak azért is megpróbálja kiharcolni a részvételt a 2012-es londoni játékokra.

Igaly Diána elkeseredett, hiszen az olimpia óta már nem tud a budaörsi lőtéren edzeni, ennek ellenére pár hete simán megnyerte a magyar bajnokságot.

"Három év alatt összesen huszonhét helyszínt néztem meg, de sajnos egyik sem volt alkalmas arra, hogy ott koronglőteret lehessen építeni" - mondta az MTI-nek.

A 2000-ben Sydneyben bronzérmes, négy éve Athénban aranyérmes, Pekingben 13. sportlövőnek még 2006 augusztusában kellett elhagynia a BPLE budaörsi lőterét, mert a környéken lakók panaszkodtak a hangos lövésekre.

Igalyt akkoriban rendőrök kísérték le többször a lőtérről - először csak korlátozták edzési idejét -, kivert kutyának érezte magát. Hiába bizonygatta, az autópálya sokkal zajosabb nála. „Az emberi kicsinyesség kimeríthetetlen, el sem hinném, ha közvetve nem lennék szenvedő alanya” - nyilatkozta két éve.

Idén márciusban a budaörsi önkormányzat úgy határozott, engedélyezi a lőtér hosszabb idejű használatát, de csak a pekingi olimpiáig. Az önkormányzat egyúttal 9,6 millió forintot szavazott meg a sportolónak, ezt akkor kapja meg, ha már megtalálta az új területet, megkötötte rá a szerződést, elkezdte a lőtérépítést. Igaly utoljára valamikor július végén edzhetett Budaörsön.

"A régi lőteret benövi a gaz, mindig sírok, amikor elmegyek mellette” - vallotta be. A lőtérhez érzelmi okokból ragaszkodott a versenyző, mert édesapja alapította, és gyerekkorának jelentős részét ott töltötte.

„Kénytelen vagyok Balatonfűzfőre, vagy Sarlóspusztára járni edzeni. Alkalmanként legalább tízezer forintba kerül az edzésem, és az útiköltségről még nem is beszéltem. Időm nagy részét az köti le, hogy tárgyalok, lőtérnek való területet keresek, így azonban csak fele annyit edzek, mint máskor" - magyarázta Igaly, aki úgy érzi, másfél évig hitegették, hogy lesz megoldás a problémájára.

"Korábban a budaörsi önkormányzat felajánlott nekem egy másik területet. Már majdnem aláírtuk a szerződést, júliusban azonban kiderült, hogy az a terület erdőtelepítés előtt áll. Amennyiben az önkormányzat lelkiismeretesen utánajár, megtudhatta volna, hogy fel sem ajánlhatja nekem. Én pedig nem vagyok másfél évig abban a megnyugtató hitben, hogy megoldódott a problémám, és Peking után aláírt szerződéssel kezdhetem építeni a lőteret."

A sok nehézség ellenére az olimpiai aranyérmes lövő úgy döntött, folytatja pályafutását.

"Athén után úgy gondoltam, csak Pekingig csinálom, de egy harmincéves, eredményekkel teli pályafutással a hátam mögött nem lenne méltó így, a mélyponton abbahagyni. Már csak ezért is folytatom, és megpróbálok kvótát szerezni a 2012-es londoni olimpiára."

A 43 éves Igaly tizenharmadik helyét nem fogta a rossz körülményekre, inkább - szimpatikusan - önmagát okolta. „Ekkora rutinnal meg kellett volna oldanom ezt a helyzetet” - jegyezte meg Pekingben. Önmagától is jobb helyezést várt, ennek alapja az olimpia előtti Eb-n elért ötödik helye volt.

A szakágban nem ritka, hogy ötven körüliek is olimpián szerepelnek, a traplövő kanadai Susan Natrass már nagymama, de 58 évesen kvótát szerzett Pekingre. 2001-ben érmes volt a kairói világbajnokságon.

"Még van tizenöt jó évem" - mondta Igaly Diana nyáron, amikor a jövőjéről faggattuk.