Armstrong nem adja kilencéves vizeletét

2008.10.02. 10:44
A nyolcadik Tour de France-győzelmére készülő amerikai Lance Armstrong elutasította a Francia Doppingellenes Ügynökség kérését. Kilenc évvel ezelőtti mintáit nem vizsgálhatják meg. A tekintélyes francia lap, a L'Equipe szerint akkor még kimutathatatlan szert használt: EPO-t.

Lance Armstrong amerikai kerékpáros nem járul hozzá, hogy az 1999-es Tour de France-on levett mintáit újra elemezzék.

A visszatérésre készülő versenyzőnek a Francia Doppingellenes Ügynökség (AFLD) ajánlotta fel, hogy "becsületességét alátámasztandó" ismételten meg kellene vizsgálni első Tour-sikere alkalmával adott vizeletét.

A hét Tour-győzelmével abszolút rekorder Armstrong közleményben jelezte: több oka is van, hogy elutasítsa a felajánlást. Egyrészt már egy 2005-ös független vizsgálat kiderítette, hogy az akkori, lefagyasztott mintákat helytelenül tárolták és kezelték, másrészt már csak a második, B próbához szükséges vizelet van meg.

"Az ilyen jellegű elemzések céltalanok, semmitmondóak" - jegyezte meg a 37 éves sztár, aki jövőre a kazah bejegyzésű Astana csapatát erősíti, és nyolcadszor is szeretné megnyerni a francia körversenyt.

A L'Equipe című francia lap három éve - Armstrong visszavonulásakor - írt arról, hogy az amerikai bringás első Tour-diadalakor az akkor még kimutathatatlan eritropoetint (EPO) használta. Az állítást nem bizonyították.