4-szer döntött világcsúcsot a legjobb nő

2008.10.05. 17:04
Félmillió dollárnyi aranyrudat nyerhetett volna Blanka Vlasic, a horvát magasugrónő, ha nem rontja el utolsó Grand Prix-versenyét. Elrontotta, és az év atlétája szavazáson is lemaradt. A rúdugró Jelena Iszinbajeva tarolt.

Az olimpiai bajnok és világcsúcstartó Jelena Iszinbajevát választották a héten 2008 legjobb európai női atlétájának. Az újságírók és a szurkolók szavazatai alapján a 26 éves sztár Barbora Spotakova cseh gerelyhajítót és Tia Hellebaut belga magasugrót előzte meg. Előbbi olimpiai bajnok lett Pekingben, majd Stuttgartban a világdöntőn világrekordot ért el. Hellebaut is nyert Kínában, a favorit Blanka Vlasicot verte.

A 2005-ben is első Iszinbajeva idén pekingi aranya mellett négyszer ért el világrekordot, jelenleg 5,05 méternél jár, győzött a fedettpályás vb-n is.

Az internetes voksoláson a negyedik helyen végzett a tavalyi első Blanka Vlasic. A horvát magasugrónő ebben az évben 23-ból csak két versenyt veszített, épp a két legfontosabbat: az olimpián Hellebaut győzte le, a Golden League-sorozat brüsszeli, utolsó helyszínén is második lett, így félmillió dollárt bukott.

Vlasic idén 17-szer ugrott két méter felett, 2,06 méterrel vezeti a világranglistát.

Az ötödik helyezett Peking 3000 méteres gátfutóbajnoka, a világcsúccsal aranyérmes orosz Gulnara Szamitova-Galkina lett.