Rogge lesz a NOB következő elnöke is

2008.10.24. 14:39
A 66 éves belgának, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jelenlegi elnökének valószínűleg nem lesz kihívója a jövő évi választáson.

Jacques Rogge ismét indul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöki posztjáért - erősítette meg a sajtóértesülést a NOB. A 66 esztendős belga sportdiplomata elküldte levélben a NOB-tagoknak szándékát.

Az egy év múlva esedékes elnökválasztás minden bizonnyal formalitás lesz, mert Rogge-nak nem lesz kihívója. Rogge a spanyol Juan Antonio Samaranch-tól vette át 2001-ben a NOB elnöki posztját, első mandátuma nyolc évre szól, ezt egyszer lehet meghosszabbítani, négy évvel, így 2013-ig hivatalában maradhat.

A NOB vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy az augusztusi pekingi olimpia után, de még október vége előtt dönt, vállalja-e az újabb megméretést. Jean Claude Killy francia NOB-tag szerint nincs ok a váltásra: "Miért ne vágna neki egy újabb négyéves ciklusnak? Nagyon jó munkát végez. Abszolút semmi ok nincs a személycserére."

Rogge 2001-es megválasztásakor kemény harcot hirdetett a dopping ellen, azóta a NOB létrehozta az ifjúsági olimpiát és több sportággal módosította az ötkarikás programot.

Az AP amerikai hírügynökség Rogge lehetséges utódjaként három személyt, a jelenlegi NOB-alelnök német Thomas Bachot, a Puerto Ricó-i Richard Carriont, valamint az ukránok olimpiai bajnok rúdugróját, Szergej Bubkát említi. "Gratulálok Rogge-nak a mostani döntéséhez, támogatom" - jegyezte meg Bach.