21 magyar a félmilliárdos pókerversenyen

2008.10.30. 16:22 Módosítva: 2009.02.07. 21:25
A gyakorlatilag ismeretlen Mauro Corsetti zárt az élen szerdán a Pokerstars.com European Poker Tour (EPT) Budapesten, öt magyar is továbbjutott, Andrejkovics Milán nagyszerű állásból várhatja a folytatást.

Az EPT Budapest pókerverseny két legnagyobb favoritja Bertrand „Elky” Grospellier és Annette Obrestad. Az ifjú norvég hölgy megtette a magáét az 1A napon, tőle megszokott kimért nyugalommal utasította maga mögé a mezőnyt és állt fel chipleaderként (101 300 chippel) az asztaltól.

A versenyt az 1B napon kezdő francia Grospellier - aki a szeptemberi APPT Makaón azzal sokkolta játékostársait, hogy a gyógyszer-túladagolásban elhunyt Heath Ledger emlékének adózva (a színész utolsó szerepére emlékezve) Jokernek öltözött - hasonló szándékkal ült asztalhoz. Grospellier remek formában érkezett hazánkba, hiszen néhány nappal ezelőtt megnyerte a WPT Festa al Lagot, amiért 1 411 015 dollárt (bő 300 millió forint) kapott.

A legnagyobb magyar esélyes, Kaló Dénes is ezen a napon kezdett. Kaló már szerzett két második helyet a legutóbbi EPT sorozaton (Baden-Baden, Monte Carlo), amiért jelölték az „EPT - Év újonca” címre. Kaló tovább akar javítani a pozícióján, ennek érdekében odáig ment, hogy szokásos, hajnalig tartó cash game partijától is eltekintett, kivételesen alvással készült a versenyre.

Mellette elsősorban az 1 millió dolláros pókerbevételhez közelítő Tóth Richárd és az online cash game specialista Tóth „Spirited” Csaba a legjobb magyarok.

A sorsolás miatt Grospellier azzal a Sebastian Ruthenberggel került egy asztalhoz, aki szeptember elején megnyerte az EPT Barcelonát és szintén a verseny egyik esélyese. Magyarokat is összesorsolták, Tóth Csaba Kaló Dénessel ült egy asztalhoz.

Az első szünetig - a keddihez hasonlóan - feszes játék folyt, az alacsony vakszint miatt felesleges volt rablásokat kezdeményezni, csak prémiumlapok csaptak össze. Az érdekes dolgok ekkor még a backstage-ben történtek, feltűnt néhány híresség, köztük Andy Vajna, akivel a pokerakademia.com stábja is készített interjút.

A szünet után kiesett Tóth Richárd. Stackje alaposan megfogyatkozott, ha tovább várakozik, all innel sem tudott volna kellően megerősödni, mindössze annyi lehetősége maradt, hogy az első megfelelő lapra középre tolja zsetonjait. A megfelelő lap egy K-Q formájában érkezett, amit T-T-vel tartottak, és mivel Tóth nem javult a boardon, számára véget ért a verseny.

Az ismeretlenségből előbukkant Horváth Dávid ellenben zseniális szériába kezdett. Előbb királypárral felduplázott, majd megismételte mindezt egy turnre leeső flush-el. Néhány leosztással később újabb nagy potot vitt két párral, így stackje a 35 000-et karcolta, ezzel az élmezőnybe került. Akárcsak Andrejkovics Milán, vagyis Mili, aki remek játékkal szintén 35 000-re küzdötte fel magát; Kaló Dénes is duplázott, igaz, ő a kiesés elől menekülve.

A verseny ezen szakaszában a német Christoph Haller vezetett, körülbelül 60 000 chipje volt. Haller kevéssé ismert a pókervilágban, eddig csak kisebb tornákon ért el kiemelkedő eredményt.

Az utolsó szakaszban több esélyes is kiesett. Grospellier all in szituációban belenézett egy setbe, dühöngve távozott, majd Ruthenberg is kiesett. Tóth Csaba is búcsúzott, J-K-val korai pozícióból preflop all in ment, amit egy ötös pár fogadott, sajnos a flopra érkező ötös eldöntötte a handet.

A szerdát végül az olasz Mauro Corsetti zárta az élen (körülbelül 100 000 chippel), róla alig tudni valamit, eddig két nagy tornán indult, az EPT Barcelonán elért 31. helyezése a jobb eredménye.

Bár a sajtó munkatársait ismét kiküldték az utolsó leosztásokról, az egész nap remeklő Andrejkovics Milán (55 000 chip körül áll), valamint Kaló Dénes, Saskői Szabolcs, Horváth Dávid és Tolnai Tibor jutott tovább a hazai versenyzők közül, így a keddi továbbjutókkal együtt huszonegyen folytatják a második fordulóban.