Olimpiai bajnok segíti a korcsolyázókat

2008.11.19. 14:30
A rövid pályás gyorskorcsolya lehet megint a magyarok sikerágazata a téli olimpián, a női váltó pillanatnyilag is kvótát érő helyen áll, a férfiak zárkózhatnak hozzájuk. Az osztrák színekben olimpiai bajnok Hunyady Emese hazatért, szakága azonban csak vegetál. Műkorcsolyában megkezdődött a felkészülés, Sebestyén már versenyt nyert, de a java csak most kezdődik.

A Magyar Olimpiai Bizottság az olimpiát megelőző szokásos sportági konzultációján valamennyi korcsolyás szakágvezető megjelent.

A 2010-es vancouveri olimpián a legnagyobb reményekkel ezúttal is a rövid pályás gyorskorcsolyázók indulhatnak, akik negyedik és ötödik hellyel büszkélkedhettek legutóbb Torinóban.

A szakágnál a váltóverseny kiemelten fontos lesz, hiszen ha egy ország megszerzi az indulás jogát, négy versenyzőt és egy tartalékot indíthat. Az első tízben kell szerepelni a kvalifikációs rangsorban.

A kijutási rendszer a víváshoz hasonlít, sokat kell utazni, és minden földrészről Világkupa-pontokat lehet begyűjteni. A nők pillanatnyilag utazó helyen állnak, minden reményük megvan a kvótára, a férfiaknak még feljebb kell zárkózniuk. Ha mindkét csapat kijutna, az mindjárt tíz főt jelentene. (Torinóban összesen húsz magyar volt.)

A hagyományos gyorskorcsolyában jóval szerényebbek a magyar esélyek, még ha az olimpiai bajnok Hunyady Emese és finn férje segíti is a két legtehetségesebb magyart, Szöllősi Szabolcsot és Tóth Ágotát. Nekik jövő tavasztól már külföldön kell felkészülniük, mert az egyetlen hazai lehetőség, a városligeti körpálya rekonstrukció miatt bezár. A férfiaknál negyvenen, a nőknél harminchatan mehetnek, szintidők alapján lehet nevezni, ezeket jövő év július elején hozzák nyilvánosságra. Mindkettejüknél a kijutás lehet az első számú cél.

Műkorcsolyában Sebestyén Júlia megnyerte a hétvégi zágrábi versenyt, ami az önbizalmának jót tehet, a moszkvai Grand Prix-n már komoly ellenfelekkel találkozhat. A januári helsinki Európa-bajnokságon a hatodik hely körül kellene végeznie, míg a márciusi amerikai világbajnokságon a kvótaszerzés a célja. Ha a vb-n nagy bravúrral a tízbe jutna, egy másik magyar versenyzőnek is jogot szerezne.

A jégtáncosoknál egyelőre várat magára a Hoffmann Nóra, Maxim Zavozin páros bemutatkozása, mert a junior világbajnok, orosz születésű amerikai belázasodott. Esélyük lehet a már említett vb-n a tíz közé jutni, ami ugyancsak azt jelentené, hogy még egy duó készülhet Vancouverre. Zavozinért tízmillió forint fájdalomdíjat kértek az amerikaiak.

Valamennyi szakág kiemelte a megfelelő sportorvosi segítséget, pszichológusok és gyúrók közreműködését. „Jelenleg sajnos semmivel nem rendelkezünk” – idézte Sallak Györgyöt, a korcsolyázók főtitkárát a MOB honlapja.