Fábiánné: A versenyzők cselédje voltam

2008.11.21. 14:27
A pekingi olimpia után abba akarta hagyni Fábiánné Rozsnyói Katalin, hiszen versenyzői egytől-egyig elhagyták a játékok előtt. Mégis folytatja, komoly tempót diktál, és különféle trükköket alkalmaz. Ígéri, az MTK lesz a legeredményesebb szakosztály, egyben a londoni olimpiai gerincét is az ő tanítványai adják. Tizenegy versenyzőt irányít pillanatnyilag.

Újabb négy évre elhalasztotta visszavonulását a 2007-ig hatszor egymás után a legjobb magyar edzőnek választott Fábiánné Rozsnyói Katalin. Az olimpiai és világbajnok kajakosok sokaságát nevelő szakember csütörtökön este új csoportjával Dunavarsányban ünnepelte 66. születésnapját.

"Az eredeti elképzelésem az volt, hogy Peking után tényleg abbahagyom, de a sors megint közbeszólt - kezdte a szakember az MTI-nek, akit férje, a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László már többször rá akart beszélni a visszavonulásra.

„Akik azt akarták, hogy eltűnjek a porondról, azok elérték maradásomat. Azt a bizonyos forgatókönyvet nem véletlenül írták meg igen precízen, azzal nem számoltak, hogy a történtek ellenére - vagy talán éppen azokért - még mindig maradt mondanivalóm. A legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudtak kinyírni. Hárman elhagytak, viszont háromszor annyian jönnek újak. Mindenki el akar oda jutni, ahová más már eljutott, hogy azután hátra se nézve elhagyjon." A három távozó: Kovács Katalin, Kozák Danuta és Szabó Gabriella, akik a 2006 áprilisában távozó Janics Natasával kiegészülve alkották a pekingi ezüstérmes négyest.

A versenyzőként olimpiai ezüstérmes Fábiánné optimistán, magas fordulaton beszélt a jelenről és terveiről egyaránt. Elmondta, kimondottan jó, immár tizenegy tagú csapat alakult ki nála. Állítja, a sors hozzájuk is meg hozzá is kegyes volt, hogy összehozta őket egymással.

„Voltunk tizenhatan is, de ennyi emberrel nem lehet minőségi munkát végezni. Elküldeni azonban senkit nem akarok, nem is fogok. Miként régen, most is komoly tempót diktálok, újabb és újabb trükkökkel. Aki nem bírja, magától el fog menni. Úgy gondolom, nyolc ember lenne a maximum, amit még ideális."

A csoport legismertebb tagja a világbajnok Benedek Dalma, mellette Fazekas Krisztina és Paksy Tímea rendelkezik komolyabb eredménylistával. Paksy fontolgatta, hogy külföldön folytatja, de végül maradt, és nyilván Benedekkel idén megpróbálnak párosban kijutni a kanadai vb-re. Konkurenciájuk lesz bőven, ha Janics Kováccsal, Szabó pedig Kozákkal képzeli el a jövő évet. Fábiánné korábban azt is hangoztatta, hogy elsősorban Benedek Dalma miatt akarja folytatni, mert benne látja 2012 egyéni bajnokát.

„Csak eszköz vagyok, ahová lehet jönni, az érdem, hogy itt dolgozhatunk az MTK-Erzsébetváros klubvezetőié. Komoly áldozatokat hoznak azért, hogy ebben a klubban legyen az ország legeredményesebb szakosztálya. Az is lesz, bárki bármit is mond. Állítom: itt van a londoni olimpia magyar női kajakválogatottjának a gerince” – jelentette ki.

A Honvéd is nagy erőkkel szervezi női szakosztályát, ott lesz Kovács és Kozák, valamint az edző, Csipes Ferenc lánya, Tamara. A két klub nagy versenyt vívhat jövőre.

„Már most állandóan mustrálgatom a lányokat, vajon kit, kivel ültethetek össze a tavaszi vízre szálláskor? Elsakkozgatok velük, miközben néha olyan gondolataim támadnak, amelyekbe magam is beleborzongok” – ismertette terveit.

A mesteredző azt hangoztatja, a lehető legkevesebbet akar tudni a külvilág dolgairól, van neki a csoportjával éppen elég dolga. Annyit azért elárult, a női szakágat a 2006-os szegedi világbajnokságon történtekhez hasonlítva mindenképpen szétziláltnak tartja.

„Nem miattam, a versenyzők miatt. Ők osztották a lapokat, én pedig a cselédjük voltam, ami persze nem mehetett a szövetségi kapitány tudta és támogatása nélkül. Tizenegy évet kibekkeltem mellette, miközben folyamatosan hangoztattam, Angyal Zoltánt sem szakmailag, sem emberileg nem tartom alkalmasnak erre a feladatkörre. A kapitányok egyébként előbb-utóbb valamennyien amortizálódnak az évek során. Az egyetlen kivételt Vajda Vilmos jelentette, akit semmilyen eszközzel nem lehetett megingatni, aki mindig mindenben korrekten és egyértelműen döntött."

Fábiánné és Angyal közt a 92-es olimpia után mérgesedett el a viszony, amikor az aranyérmes négyes tagjai Angyalhoz távoztak. Azóta szinte valamennyi nyilatkozatukban odamondogatnak egymásnak.